'Russiske diamanter varer ikke evigt'. Verdensledere går nu efter Ruslands sjældne sten

G7-topmødet i Japan er skudt i gang, og landene er allerede blevet enige om nye sanktioner.

G7-topmødet i Hiroshima, Japan blev skudt i gang fredag. Første punkt på dagsordenen var nye sanktioner mod Rusland. (Foto: © STEFAN ROUSSEAU, Ritzau Scanpix)

Ser man på de første billeder, der er kommet fra G7-topmødet i Hiroshima, så kunne man være fristet til at tro, at verdenslederne er taget på turisttur i Japan.

Men der gik ikke længe fra de turistede billeder blev taget, til at G7-landenes ledere tog nogle alvorlige beslutninger, som kan ramme Ruslands økonomi rigtig hårdt.

For allerede på førstedagen er de syv ledere af verdens førende industrialiserede lande blevet enige om, at begrænse handlen med russiske diamanter.

- Det er rigtig stort, lyder det fra DR’s internationale korrespondent, Steffen Gram, der lige nu befinder sig på G7-topmødet i Hiroshima.

Diamantindustrien har ellers hidtil været uberørt af sanktioner, og det handler blandt andet om, at de nye sanktioner mod de russiske diamanter ikke kun rammer Rusland, men også EU-landet Belgien rigtig hårdt.

Inden mødet gik i gang fik G7-lederne en rundtur på Miyajima-øen med den karakteristiske røde port.

Problemer for Belgien

Rusland er blandt verdens største eksportører af uslebne diamanter, og ifølge det amerikanske medie CNBC, så importerede EU’s medlemslande russiske diamanter for godt og vel 1,5 milliarder dollar (10,3 milliarder kroner) i 2022.

Samtidig er Belgien, Indien og De Forenede Arabiske Emirater blandt verdens største importører af russiske diamanter. Og det er netop derfor, diamanterne har været upåvirket af sanktionerne mod Rusland det sidste halvandet år, siger Steffen Gram.

Det er især byen Antwerp i Belgien, der bliver ramt af de nye sanktioner, det er nemlig der, man sliber de russiske diamanter og sælger dem videre.

- Belgien kommer til at blive alvorligt ramt. Derfor har man også internt i EU skulle finde ud af, hvordan man håndterer den belgiske by, der kommer til at lide under stop af import, lyder det fra DR’s internationale korrespondent.

Fra EU’s præsident, Charles Michel, lød det allerede tidligt på dagen, at man ville begrænse handlen med russiske diamanter.

- Russiske diamanter varer ikke evigt, sagde han til nyhedsbureauet AFP.

  • G7 er en koalition af syv af verdens førende industrialiserede nationer. Den består af USA, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og Storbritannien. Rusland blev optaget i koalitionen tilbage i 1997, men blev smidt ud i 2014. (Foto: © Adrian Wyld, Associated Press)
  • Også EU deltager i G7-topmøderne. Denne gang var Kommissionsformand. Ursula von der Leyen, og EU-præsident, Charles Michel, med. (Foto: © STEFAN ROUSSEAU, Ritzau Scanpix)
  • Verdenslederne fik først en tur rundt på Itsukushima Shrine på Miyajima-øen. (Foto: © JACQUES WITT, Ritzau Scanpix)
1 / 3

'Det gør mere og mere ondt på russerne'

Udover at gå efter de russiske diamanter, så tager man nu også i højere grad fat på enkeltpersoner i Rusland, skibsfarten og flytrafikken.

- Det er alt sammen et led i at forsøge at svække Putin og russernes økonomiske evne til at fortsætte denne krig, siger Steffen Gram.

Og så taler især briterne om at man vil stoppe for import af kobber, nikkel og aluminium. Altså, de vil gå tættere ind i den russiske industri, og det gør altså mere og mere ondt på russerne, siger DR’s internationale korrespondent fra Hiroshima.

Men det er heller ikke første gang, at nye sanktioner bliver beskrevet som noget, "der gør mere ondt" på russerne. Spørgsmålet er så, hvilken forskel det vil gøre denne gang.

- Det, man forsøger at gøre nu, er for alvor at stoppe den trafik via tredjelande af ting, som russerne kan bruge i deres krigsførelse. Man er nu helt nede og sanktionere russiske firmaer, der transporterer materialer, der bliver brugt i krigen, siger Steffen Gram.

Den russiske økonomi skrumpede med 2,1 procent i 2022. Og den tendens fortsætter i år.

Og de nye sanktioner er ifølge Steffen Gram endnu et tegn på, at de syv ledere vil vise både Ukraine og Rusland, at man mener det alvorligt.

- Det er en stærk udmelding fra G7-lederne, siger han.