Russiske medier revser Tyskland efter melding om kampvogne: 'Kansleren har tydeligvis glemt, hvordan det endte sidste gang'

Med utvetydige referencer til anden verdenskrig kritiserer russiske medier Tyskland for deres beslutning om at sende Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Ruslands præsident Putin står her sammen med den russiske TV-vært Vladimir Solovjov, som i kølvandet på tyskernes beslutning om at sende Leopard-kampvogne til Ukraine kalder Tyskland 'et legitimt mål'. (Foto: © Mikhail Metzel, Ritzau Scanpix)

I et mørkt tv-studie med rød baggrund står en mand i sort tøj med alvorlig mine. Hans navn er Vladimir Solovjov, han er russisk tv-vært, og i klippet, som lige nu florerer på sociale medier, siger han direkte henvendt til kameraet:

- Jeg synes, det er på tide, vi sender en klar og tydelig besked om, at vi nu opfatter Tyskland som en aktiv part i konflikten.

TV-værtens udtalelse er blot én af mange vrede tilkendegivelser fra russere efter gårsdagens melding fra den tyske regering om, at de nu er klar til at sende 14 Leopard 2-kampvogne til Ukraine samt tillade andre lande at gøre det samme.

Refererer til anden verdenskrig

BBC's Ruslandsredaktør, Steve Rosenberg, refererer på Twitter, hvordan de russiske aviser skriver om Tyskland her dagen derpå, og her er én af overskrifterne: "Kansleren har tydeligvis glemt, hvordan det endte sidste gang". Her refereres der til, at de tyske nazister led store tab i slaget ved Stalingrad under anden verdenskrig, hvilket blev begyndelsen på enden for Adolf Hitler.

Ifølge Valentyna Shapovalova, der forsker i russiske medier, propaganda og misinformation ved Københavns Universitet, så er retorikken i de russiske medier ikke overraskende.

- Rusland prøver jo stadig at fremstille sig selv som en militær stormagt, og der er jævnligt historier i statskontrollerede medier om, hvor godt det går på slagmarken, og hvor glade indbyggerne bliver, når russerne får befriet et område fra Ukraine, siger hun.

Fra nedtoning til nazireference

Men det er ikke kun referencer til anden verdenskrig, der fylder i den russiske diskussion om de vestlige kampvogne.

Ifølge Valentyna Shapovalova deler de russiske reaktioner sig overordnet i tre kategorier.

- Den første bunke af historier handler om, at det her ikke kommer til at gøre nogen forskel: at de her Leopard 2-kampvogne er underlegne over for de russiske kampvogne, siger Valentyna Shapovalova og fortsætter:

- Den anden bunke af historier handler om den splid der har været over spørgsmålet om de her kampvogne. Her lægger man især vægt på, hvor uenig Tyskland har været med resten af de vestlige lande.

Den tredje kategori er ifølge Valentyna Shapovalova den mest "underholdende" og den, som førnævnte tv-vært Vladimir Solovjov hører ind under.

- Det er her, konspirationsteorierne dukker op: For eksempel i den her sammenhæng historien om, at Tyskland er blevet nazistisk – "det fjerde rige", som tvværten Vladimir Solovjovs omtaler det, med reference til det tredje rige, som Adolf Hitlers nazistiske Tyskland også blev kaldt.

En Leopard 2-kampvogn i aktion. (Foto: © RONNY HARTMANN, Ritzau Scanpix)

Kreml: Det er en eskalering

Det er ikke kun TV-værter og kommentatorer, der har reageret på meldingen fra Tyskland og USA om nye kampvogne.

Også flere af de russiske militærbloggere samt Kremls talsmand Dmitry Peskov har meldt sig på banen i diskussionen.

På sin daglige pressebriefing omtalte Dmitry Peskov således også nyheden om kampvognene, skriver Reuters. Her gjorde talsmanden det klart, at Moskva ser leveringen af kampvogne til Ukraine som "en direkte involvering i konflikten".

- Der er konstant udtalelser fra europæiske hovedstæder og fra Washington om, at leveringen af forskellige våbensystemer, herunder kampvogne, til Ukraine på ingen måde betyder, at disse lande eller Nato bliver involveret i de fjendtligheder, der finder sted i Ukraine. Vi er kategorisk uenige. I Moskva opfattes alt, hvad både alliancen og de hovedstæder, jeg nævnte, foretager sig som direkte involvering i konflikten. Vi ser, at det tager til.

Foruden Tyskland og USA har også Polen og Storbritannien bekræftet, at de vil sende kampvogne til Ukraine. Du kan læse mere her.