Russiske militærkorrespondenter: Hvordan kunne fjenden så let komme over vores grænse?!

Et angreb på den russiske region Belgorod har vakt undren i de russiske medier.

I går skrev russiske aviser om erobringen Bakhmut. I dag kalder de angrebet i den russiske region Belgorod for en ukrainsk afledningsmanøvre fra nederlaget. (Foto: © ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, Associated Press)

Tidligere i dag kom der meldinger om, at den sydvestlige russiske region Belgorod var under angreb for anden dag i træk.

Ifølge regionens guvernør, Vjatsjelav Gladkov, har russiske styrker i dag bekæmpet sabotører fra Ukraine, der har krydset grænsen. Ukraine afviser at stå bag angrebet og peger i stedet på russiske regimemodstandere.

Men episoden har vakt opmærksomhed i Rusland.

TV-værten, Vladimir Solovjov, er kendt for sin stærkt nationalistiske pro-Kreml-retorik og fordømmelse af Ukraine, men hans rapport om hændelserne i Belgorod-regionen er også kritisk over for Ruslands evne til at forsvare sig selv.

I en dialog med en udsendt krigskorrespondent omtaler de billeder af en kolonne med militære køretøjer, der tilsyneladende uforstyrret krydser grænsen til Rusland, og Solovjov udbryder:

- Det er jo helt umuligt at forestille sig. Der går en hel kolonne, som ingen piller fra hinanden, siger han i sit populære politiske talkshow på russisk stats-tv.

TV-værten Vladimir Solovjov kritiserer Ruslands sikring af landets grænser i sit populære talkshow. (Kilde: nyhedsportalen vesti.ru)

Og en af Ruslands mest kendte krigskorrespondenter, Jevgenij Poddubnyj, kritiserer også, at myndighederne kalder kampen mod de indtrængende for "en terroraktion":

- Det er en krig, siger han.

Studieværtens og krigskorrespondentens dialog om begivenhederne ligner analysen mange steder i russiske medier: At det er ukrainsk informationskrig, og at ukrainernes formål er at aflede opmærksomheden fra nederlaget i byen Bakhmut, som russerne siger, at de har fuld kontrol over, og som i Rusland i øvrigt omtales med det sovjetiske navn Artjomovsk.

Ubehagelige spørgsmål trænger sig på

"Hvad sker der med vores tekniske militærinstallationer ved grænsen", undrer korrespondenten Aleksandr Kots sig i sin blog på Telegram.

Solovjov og Poddubnyj er langt fra de eneste, som undrer sig over, at det tilsyneladende er lykkedes en gruppe bevæbnede folk med pansrede køretøjer at trænge ind på russisk territorium.

Flere krigskorrespondenter, der er tilknyttet store russiske medier, og som skriver om krigen på det sociale medie Telegram til hundredtusindvis af følgere, giver udtryk for samme bekymring.

En af dem er krigskorrespondenten Aleksandr Kots:

- Der er en række spørgsmål, der trænger sig på. Ingen tør svare på dem, for svarene er meget ubehagelige. Hvad sker der med vores tekniske militære installationer ved grænsen? Hvordan kunne fjendens militærenhed stille og roligt trænge så dybt ind på vores territorium?

Samme undren lyder fra militærbloggeren Andrej Rudenko, som er tilknyttet russisk stats-tv, i en video på hans Telegram-side:

- Vores fjender er trængt ind på vores territorium og går rundt i beboelsesområder her. Hvordan er det lykkedes dem? Hvor var det artilleri, som skulle have stoppet dem ved grænsen? Det er et kæmpe mysterium for mig. Kæmpe!

"Om Ukraines militære efterretningstjenestes indtrængen i Belgorod-regionen, Rusland" hedder videoen på Telegram, hvor bloggeren Andrej Rudenko undrer sig over manglende forsvar ved den russiske grænse.

TV-nyhederne på Kanal 1

Ingen i Rusland, der følger med i nyhederne, kan være i tvivl om, at der foregår noget ubehageligt i et hjørne af Rusland nær Ukraine, men det er ikke lige højt prioriteret i alle medier.

I middags-TV-avisen på den store statslige Kanal 1 er omtalen af anti-terroraktionen historie nummer tre - efter en nyhed om de russiske styrkers seneste succesrige ødelæggelse af ukrainernes våben og en længere reportage fra Bakhmut.

Studieværten siger, at de russiske styrker har gjort alt for at tage humanitære hensyn, og reporteren interviewer en lille dreng, der fortæller, hvor længe de har siddet i beskyttelsesrum, og en grædende ældre kvinde, der ender med at omfavne reporteren i taknemmelighed.

Derefter kommer indslaget om Belgorod som en kort nyhed, hvor det, der foregår, omtales som en anti-terroraktion, og studieværten siger, at det er en ukrainsk afledningsmanøvre for at flytte opmærksomheden fra tabet af Bakhmut.

Zelenskyj vil i medierne

Avisen Komsomolskaja Pravda har en forside med en længere forklaring til læserne:

- Derfor har Ukraine sendt sine terrorister ind i Belgorod-regionen: Zelenskyjs umenneskelige plan.

Skribenten beroliger først med, at russiske styrker er i fuld gang med at udrense sabotørerne og terroristerne, og der er ingen grund til at omgruppere ekstra styrker fra "specialoperationen" i Ukraine til grænsen, for angrebet giver "ingen som helst taktisk eller militær mening".

Formålet med angrebet er derimod at forsøge at fjerne opmærksomheden fra den ukrainske præsident Zelenskyjs beslutning om at "forvandle Bakhmut til et Stalingrad" alene for, at han selv kan komme i medierne. En beslutning der har kostet titusinder af ukrainske soldaters liv, lyder det i artiklen.

Nu har Zelenskyj igen forsøgt at skabe larm i medierne ved at sende en sabotage- og efterretningsenhed ind i Belgorod,"så de kan blive slagtet der," står der i artiklen.

En marginal nazi-sanger

En del af de russiske militærkommentatorer kalder de indtrængende for nynazister, og de er generelt enige om, at det er Ukraines militære efterretningstjeneste, der står bag.

Det gælder blandt andet en gruppe anonyme militærbloggere, som sammen driver Telegram-siden "Det russiske forårs krigskorrespondenter" med over en million følgere.

De påstår desuden at kende identiteten på enkelte medlemmer af den bevæbnede gruppe og har lagt billeder op af dem med navne som "marginaliseret sanger" og "skægget neonazist".

Guvernøren i Belgorod, Vjatjeslav Gladkov, har lagt en video på Telegram til indbyggerne i regionen. Han går roligt igennem en mennesketom byområde.

- Udrensningsaktionen fortsætter, fortæller han.

- Vi takker de borgere, der har forladt deres hjem. De kan ikke vende hjem endnu. Vi venter på afslutningen af anti-terroraktionen, som blev indledt i går, siger han.

Den omtalte aktion er den, som Vjatjeslav Gladkov i eftermiddag har meldt afsluttet.

Du kan se guvernørens video her: