Russiske mødre med klart krav til Putin: Træk tropperne hjem

En gruppe af mødre til udsendte soldater har startet en underskriftsindsamling i anledning af mors dag i Rusland.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, mødtes fredag med en nøje udvalgt gruppe af mødre til udsendte soldater i anledning af mors dag i Rusland søndag. (Foto: © Mikhail Metzel/POOL/TASS/Sipa USA)

- Vi kræver, at tropperne trækkes tilbage fra Ukraine, og at soldaterne kommer hjem.

Sådan lyder det klokkeklare krav til Ruslands præsident, Vladimir Putin, fra en aktivistgruppe bestående af russiske mødre.

Gruppen har i anledning af gårsdagens mors dag i Rusland startet en underskriftsindsamling på hjemmesiden Change.org.

'Feminist Anti-War Resistance' hedder aktivistgruppen bag underskriftindsamlingen, som på nuværende tidspunkt har fået næsten 4.400 underskrifter.

En aktivistgruppe af russiske mødre til udsendte soldater i Ukraine har startet en underskriftsindsamling på indsamlingshjemmesiden Change.org. (Foto: © Foto: Change.org)

Målet er at ramme mindst 5.000 underskrifter, for så er "sandsynligheden for, at lokale nyhedssider samler historien op større".

'Sendt i døden'

Ifølge mødrene bag underskriftsindsamlingen bliver de russiske soldater sendt til krigen i Ukraine alene for at dø, ligesom de bliver sendt af sted uden udstyr.

- I mange regioner bliver de mobiliseredes familier nødt til selv at samle grej til deres mænd, som bliver sendt i døden, og de skal selv betale for det hele, selv skudsikre veste. Hvem vil sikre de familier, der mister deres forsørgere? Vi kender selv svaret: Anstrengelserne bliver endnu en byrde på mødrenes i forvejen tunge skuldre, lyder det fra aktivistgruppen i teksten til underskriftsindsamlingen.

De russiske mødre er "dybt bekymrede" for situationen i Ukraine:

- Vi er imod, at vores sønner, brødre, mænd og fædre deltager i dette. Jeres pligt er at beskytte mødre og børns frihed og rettigheder, og I burde ikke vende det blinde øje til alt det her, lyder det videre.

Aktivistgruppen ønsker, at Rusland og Ukraine lever i "fred og harmoni" med hinanden.

Putins 'håndplukkede' mødre

Mødrenes underskriftindsamling kommer, efter at præsident Putin fredag mødtes med en tilsyneladende nøje udvalgt gruppe af mødre til soldater.

Her fortalte Putin de 17 fremmødte mødre, at han deler deres smerte, mens flere af mødrene takkede ham for hans lederskab.

- For de af jer, der har mistet jeres sønner, så hænger denne dag (mors dag, red.) selvfølgelig også sammen med tanken om den tragedie. Jeg vil gerne sige, at jeg personligt og hele landets ledelse deler jeres smerte, sagde Putin på mødet.

Men ikke alle mødre til soldater fik mulighed for at mødes med den russiske præsident i anledning af mors dag.

En uafhængig gruppe af mødre og koner til de mobiliserede soldater har samlet sig for at vise deres utilfredshed med krigen.

Og i sidste uge rejste de til Moskva for at sige fra over for Putin og det russiske forsvarsministerium.

Mødrenes særlige status

Én af dem er Olga Tsukanova, som står i spidsen for organisationen 'Rådet for mødre og koner'. Hun kritiserer Putin for kun at mødes med "håndplukkede" mødre.

- For mig er det bare endnu en forestilling. Her er der et møde, men vi blev ikke inviteret, lød det fra Olga Tsukanova forud for Putins møde med de 17 mødre.

Olga Tsukanova er mor til en ung mand, der lige nu er i militæret. Hun står i spidsen for en organisation af mødre og koner, der kæmper for at få deres mænd hjem, men hun blev ikke inviteret med til fredagens møde med Putin. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, AFP or licensors)

I Rusland har det en særlig status, når kvinder og mødre viser deres utilfredshed og rejser kritik. Det fortæller Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Kvinder er på mange måder holdt ude af de helt centrale beslutningsprocesser i Rusland, men det giver dem også en anden status i forhold til at blive hørt, når de er utilfredse med nogle af de her processer.

Derudover er der også noget særligt i opfattelsen af mænds og kvinders rolle i Rusland, som giver kvinderne og mødrene en speciel status, lyder det fra Flemming Splidsboel.

- Mænd er de tavse typer, der drager i krig, og så er det kvinder, der i højere grad bliver påvirket af det, så derfor skal man også lytte til dem. Så de kan faktisk godt kritisere, og de får en del opmærksomhed, når de gør det.

Sætter skub i diskussionerne

I det moderne Ruslands historie har grupper af mødre spillet store roller ved at sætte skub i nogle bredere diskussioner i samfundet – især når det gælder krig, fortæller Flemming Splidsboel.

- Det var egentlig i forbindelse med krigene i Tjetjenien i 90’erne og 00’erne, at de her grupper af mødre startede deres arbejde med at sætte fokus på vilkårene for de russiske soldater, der var udsendt, og det havde de held med. De optrådte i medierne dengang, og de lagde pres på politikerne.

- De var med til at italesætte de her problemer på en måde, så det også blev nemmere for almindelige mennesker at tale om det.

Hvor mange russiske soldater, der har mistet livet i Ukraine, vides ikke. Men ifølge det seneste tabstal, som Rusland offentligt har oplyst den 21. september, har 5.937 soldater mistet livet.

Det tal er dog markant mindre end de fleste internationale estimater. USA's topgeneral vurderede den 9. november, at Rusland - såvel som Ukraine - har mistet flere end 100.000 soldaterslagmarken.