De seneste dage har budt på kampe i Belgorod-regionen i Rusland. Russerne har beskyldt Ukraine for at stå bag, mens ukrainerne siger, at det er to russiske oprørsgrupper.
De to grupper, Ruslands Frivillige Korps og Legionen Frihed for Rusland, har også taget æren – eller skylden - for angrebet og varsler flere lignende aktioner indenfor kort tid.
Kampene i Belgorod har skabt debat i vestlige medier om, hvorvidt de to grupper har benyttet våben, der er doneret fra vestlige lande til Ukraine, i deres kampe på russisk jord.
Rusland har hævdet, at der blev brugt amerikansk militærudstyr i Belgorod-kampene og har fremlagt billeder, der tilsyneladende dokumenterer det. Amerikanerne betvivler dog ægtheden af billederne.
Våben fra andre lande er nemlig doneret til Ukraines forsvar af eget territorium og ikke til offensive kampe på fremmed jord.
Den internationale presse forsøgte at få opklaret den sag, da oprørsgrupperne i dag stillede op til spørgsmål om Belgorod-aktionen.
DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, og fotograf Emil Hennings var med på turen. Men det var dog ikke umiddelbart tydeligt, om der egentlig var brugt vestligt donerede våben i Belgorod-aktionen.
- Ruslands Frivillige Korps siger, at de ikke har fået våben af nogen. At de kun bruger våben, de selv har skaffet. Det er svært at sige, om vi kan tro på det, siger Anna Gaarslev.
- Legionen Frihed for Rusland siger, at de får masser af våben fra ukrainsk militær, hvilket måske ikke er så underligt, når de kæmper på ukrainsk territorium. Det er bare noget andet, når de tager ind over grænsen til Rusland.
'Vi koordinerer selvfølgelig'
Lederen af gruppen Ruslands Frivillige Korps blev spurgt til våbnene et utal af gange af journalister fra flere forskellige lande, men på flere forskellige sprog er svaret det samme.
- Jeg ved præcis, hvorfra jeg har mine våben. Det er desværre ikke fra Vesten, siger Denis Nikitin.
Hans gruppes samarbejde med ukrainsk militær finder kun sted, når tingene foregår i Ukraine, må man forstå. Bag grænsen, inde i Rusland, opererer Ruslands Frivillige Korps på egen hånd.
- Vi har kæmpet i denne krig i næsten et år. I begyndelsen var det meget kaotisk, og vi fik fingre i russiske våben. Det var en halv-ulovlig situation, fordi vi alle er frivillige, forklarer Denis Nikitin.
- Senere, da Ukraines militærledelse fandt ud af, at russiske frivillige kæmpede i krigen, støttede de os selvfølgelig, så vi kan støtte deres frihedskamp. Vi koordinerer selvfølgelig vores aktioner, men kun inden for Ukraines grænse. Alt, hvad vi foretager os på den anden side af grænsen, er vores beslutning.
Anderledes toner lyder fra lederen af Legionen Frihed for Rusland, da han bliver spurgt om, hvordan Ukraine konkret har støttet hans gruppe militært.
- Med mindre skydevåben, artillerivåben, pansrede køretøjer. Med det vi har brug for, siger lederen Caesar.