Russiske Pussy Riot kan vinde fornem EU-pris

Punkbandet Pussy Riot er blandt tre finalister til europæisk menneskerettighedspris. Ruslands regering raser.

Punkbandet Pussy Riot er blandt tre finalister til europæisk menneskerettighedspris. (© Scanpix)

De fængslede medlemmer af den russiske pigegruppe Pussy Riot er blandt tre finalister, som er nomineret til den fornemme Sakharov-pris.

Prisen uddeles hvert år af EU-Parlamentet til personer, der har ydet et afgørende bidrag til kampen for menneskerettigheder i deres hjemland.

De tre kvinder fra Pussy Riot - Nadesjda Tolokonnikova, Jekaterina Samutsevitj og Maria Alekhina - afbrød i februar en gudstjeneste i Moskvas Frelserkirke.

Her fremsagde de en såkaldt punkbøn til jomfru Maria, som de bad befri Rusland for Vladimir Putin. Han var på det tidspunkt præsidentkandidat og vandt valget måneden efter.

Dømt for hooliganisme

I august blev kvinderne idømt hver to års fængsel for det, domstolen betegnede som "hooliganisme motiveret af religiøst had".

Dommen er siden blevet kritiseret af en række vestlige lande og menneskeretsorganisationer, som stiller spørgsmålstegn ved domstolenes uafhængighed.

Den russiske regering raser over, at Pussy Riot er med i kapløbet om menneskerettighedsprisen.

- EU-Parlamentets initiativ kan kun ses som et groft forsøg på at blande sig i den russiske regerings arbejde og sætte spørgsmålstegn ved domstolens beslutning, lyder det fra det russiske udenrigsministerium i en udtalelse.

Vinderen af Sakharov-prisen bliver offentliggjort 26. oktober og modtager 50.000 euro (cirka 370.000 kroner).

Anti-apartheid-ikonet Nelson Mandela og FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan er blandt de personligheder, der tidligere har modtaget hæderen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk