Russiske styrker angriber Natalias hjemby med missiler: 'Jeg kan ikke forestille mig at forlade Odesa'

Intet tyder på, at Odesa bliver skånet, hvis Rusland for alvor retter blikket mod havnebyen, vurderer lektor.

Brandmænd på arbejde mandag nat efter russiske missilangreb ramte den sydlige havneby Odesa. (Foto: UKRAINIAN STATE EMERGENCY SERVIC © Ritzau Scanpix)

Efter mere end en måned med krig var caféer og frisørsaloner så småt begyndt at genåbne i havnebyen Odesa ved Sortehavets kyst i Ukraine.

Faktisk var der så roligt, at byens indbyggere helt var holdt op med at gå ned i beskyttelsesrummene, når luftalarmerne i ny og næ gik i gang.

- Vi stillede os i et sikkert hjørne mellem to vægge i vores lejligheder eller huse, indtil sirenerne stoppede, siger 29-årige Natalia Vlasenko, der bor hjertet af Odesa, til DR Nyheder.

- Hvis man ikke læste nyhederne - og på de tidspunkter, hvor man ikke hørte sirenerne om missilangreb - virkede byen til at være i live igen, siger hun.

Natalia kunne endelig blive gift med sin kæreste gennem fem år. Det gjorde hun 9. april, og det var dejligt, selvom det ikke blev med den helt store fest, fortæller hun.

- Jeg var glad for, at det skete på rådhuset. Vi tog vores pas med. Den næste dag modtog vi vores ægteskabspagt. Det var hurtigt og simpelt. Det var perfekt.

  • Hverdagen i Odessa i Ukraine var i april så småt vendt tilbage trods der luftalarmer, missilnedslag og soldater i gaderne. (Foto: Nordenlund © DR)
  • Tivoliet åbnede, dog uden mange besøgende. (Foto: Tobey Nordenlund © DR)
  • Folk nyder her den sidste aftensol langs kysten til Sortehavet i april. (Foto: Tobey Nordenlund © DR)
  • Stranden i Odesa er forbudt område, da den er fyldt med miner. (Foto: Tobey Nordenlund © DR)
1 / 4

- Jeg holder øje

Men sådan er virkeligheden ikke længere for Natalia og resten af Odesas indbyggere.

I de seneste uger har de russiske styrker skruet op for angrebene på byen.

Mandag blev Odesa ramt af flere angreb med hypersoniske missiler, hvilket blandt andet gik ud over et hotel og et indkøbscenter. En person blev dræbt og fem såret, oplyste de lokale myndigheder.

Nu er der ikke længere nogen, der gemmer sig i et hjørne af deres stue, når sirenerne lyder, fortæller Natalia Vlasenko.

- Da nogle bygninger blev ødelagt, begyndte folk at blive mere opmærksomme på sirenerne. Nu prøver vi at gemme os og komme væk fra gaden.

- Jeg er også blevet mere nervøs, og jeg tjekker hele tiden Telegram-kanaler, som giver notifikationer, når sirenerne starter, og man skal søge i dækning. Jeg holder øje og ignorerer dem ikke, siger Natalia Vlasenko.

Indbyggere i Odesa betragter resterne af et indkøbscenter, som blev ramt af russiske angreb sent mandag. (Foto: OLEKSANDR GIMANOV © Ritzau Scanpix)

Vigtig af flere grunde

Odesa har indtil videre været forskånet for landangreb. Men byen har helt fra begyndelsen af krigen været et af fokuspunkterne i den russiske invasion.

- Det er jo en af de erklærede russiske planer at prøve som minimum at erobre hele den ukrainske Sortehavskyst, og det inkluderer naturligvis også den vigtige havneby Odesa, fortæller Claus Mathiesen, der er lektor på Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraine.

Byen ved Sortehavets kyst er dog ikke bare af stor militær betydning. Flere store handelsruter passerer igennem Odesa, som er forbundet til mere end 600 havne i over 100 lande.

Rusland har siden marts blokeret Sortehavet med sin flåde, så ukrainske fartøjer ikke kan sejle ud fra havne på Sortehavets kyst. Den russiske blokade af Odesa har låst flere millioner ton korn inde i byen. Noget, som både FN og Ukraine frygter, kan udløse en global fødevarekrise.

For Rusland har Odesa også stor historisk betydning, fortæller Claus Mathiesen:

- Da der udbrød krig i Østukraine 2014, var byen et af de steder, hvor der opstod ret alvorlige sammenstød mellem prorussiske og proukrainske demonstranter.

- Byen er i øvrigt også i al væsentlighed russisktalende, så jeg tror, at det er en by, som Rusland i høj grad ser som rettelig russisk. I hvert fald i et historisk perspektiv.

Truslen om landgang

Trods ambitioner om at indtage hele Sortehavskysten er der lige nu ikke udsigt til, at det rent faktisk kan lade sig gøre for den russiske hær, vurderer Claus Mathiesen.

Det går simpelthen for dårligt på slagmarken for Rusland lige nu til, at man kan trække kræfter nok til Sortehavskysten for at gøre et fremstød mod Odesa.

Helt fra starten har den russiske trussel om en storoffensiv mod dog byen luret. Den trussel opretholder de russiske styrker med den seneste tids angreb, fortæller Claus Mathiesen.

- Man skaber i hvert fald noget utryghed hos befolkningen om, at den her russiske militæraktion kan være forestående, siger han.

- I starten af krigen havde man i ugevis placeret landgangsfartøjer ud for Odesas kyst, formentlig med marineinfanterister ombord, også for at have den her latente trussel om, at man kan lave en landgangsoperation. Det blev dog aldrig til noget, siger han.

Odesa vil ikke blive skånet

Får Rusland senere hen mere held på slagmarken, kan det komme til at gå Odesa, som det er gået havnebyen Mariupol ved Azovhavets kyst, der i dag ligger i ruiner efter måneders russisk belejring, siger Claus Mathiesen.

- Hvis først russerne får vind i sejlene, så kan det samme ske. Mariupol er også en kær gammel russisk by, så der er ikke noget, der tilsiger, at Odesa på en eller anden måde ville blive skånet, hvis først det går løs, siger han.

Han tilføjer dog, at Odesa formentlig har brugt de seneste måneder på at forberede sig på en mulig offensiv.

- Man har formentlig ikke siddet med hænderne i skødet i den tid, der er gået siden krigens start.

For 29-årige Natalia Vlasenko i Odesa har det indtil nu ikke været en mulighed at forlade Ukraine. Hendes mand må ikke komme med, og hendes mor vil ikke efterlade sin egen aldrende mor i byen.

- Det værste scenarie vil være, hvis Odesa blev bombet jævnligt. Så vil jeg måske forlade byen, siger hun.

- Men jeg kan ikke forestille mig at skulle forlade min mand her med visheden om, at han er i denne tragiske situation - og hvis jeg ved, at byen er under angreb. Jeg vil ikke selv føle mig i sikkerhed, hvis jeg tog væk og forlod ham her i Odesa.