Rwanda slår Norden på politisk ligestilling

Danmark og Norden går ikke altid forrest, når det kommer til ligestilling. Både Rwanda og Qatar overhaler os på uddannelse og politiske job.

Sri Lanka er det bedste land for kvinder at være politiske ledere i. Chandrika Bandaranaike Kumaratunga blev i 1994 valgt til præsident, og det var hun frem til 2005. (Foto: RAFIQUR RAHMAN © Scanpix)

I Danmark og i Norden har vi en opfattelse af, at vi er langt foran på ligestillingsfronten. Men Rwanda er det land, der har flest kvindelige politikere, mens Sri Lanka har været ledet af kvinder i 23 år.

I forbindelse med kvindernes kampdag den 8. marts, har netavisen Independent lavet en oversigt over, hvilke lande det er bedst at være kvinde i.

Rwanda - flest kvindelige politikere

Rwanda er den eneste nation, hvor kvinder udgør flertallet af parlamentarikere. Her har kvinder nemlig 45 ud af 80 pladser. De lande der ligger længst nede på listen er blandt andet Saudi Arabien, Yemen og Qatar, hvor der ikke sidder en eneste kvinde i parlamentet.

Sri Lanka -kvindelig leder i 23 år

Hvis man vil være politisk leder, er Sri Lanka faktisk det bedste land at bo i for kvinder, konkluderer avisen. Her har kvinder nemlig ledet landet i 23 år. Storbritannien kommer ind på en syvendeplads, mens flere lande som Spanien og Sverige aldrig har haft et kvindeligt politisk statsoverhoved.

Qatar - vinder på uddannelse

På Qatars universiteter går der seks kvinder for hver enkelt mand. Og derfor vinder Qatar på uddannelse af kvinder. Det værste land at tage en uddannelse i for kvinder er Tchad, hvor tre gange så mange mænd er indskrevet som kvinder.

Grækenland - sikreste sted at føde

Grækenland er verdens sikreste sted at føde, for her er risikoen for at dø i barselssengen lavest. Det værste sted at få et barn menes at være i verdens nyeste land, Sydsudan. For der er færre end 20 jordemødre i hele landet.

Jamaica - job med prestige

Jamaica har den højeste andel af kvinder i højt kvalificerede job, som lovgivere, højtstående embedsmænd og ledere. Næsten 60 procent af disse roller er besat af kvinder.

Danmark - mindst arbejde i hjemmet

Til sidst kommer vi til Danmark. For her skriver avisen, at kvinder har mest fritid til at gøre, hvad de vil. Vi bruger kun 57 minutter mere end mænd gør på arbejde i hjemmet. Britiske kvinder bruger to timer mere end deres mænd, mens mexicanske kvinder har det hårdest, for de tilbringer fire timer og 21 minutter mere end mænd på arbejde i hjemmet.

Læs hele listen fra Independent her

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter