Ryborg: EU-dom er godt nyt for Brexit-forhandlinger

Afgørelse fra EU-domstolen skaber klarhed før en kommende handelsaftale med Storbritannien.

Afgørelsen fra EU-domstolen er fortrinsvis godt nyt for den britiske premierminister Theresa May (th), vurderer Ole Ryborg. (Foto: pool © Scanpix)

Fremtidige forhandlinger om en handelsaftale mellem EU og Storbritannien kom i dag i fastere rammer.

En afgørelse fra EU-domstolen i dag betyder, at 38 forskellige forsamlinger i Europa i visse tilfælde skal sige ok, før aftalerne kan træde i kraft.

Alligevel er dommen fortrinsvis godt nyt for en kommende handelsaftale mellem Storbritannien og EU, når briterne har forladt unionen. Det vurderer EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg.

Ok til gammeldags aftale

- EU-domstolen opregner en række områder, hvor EU-landene kan indgå en handelsaftale uden at skulle have godkendelse. Man kan for eksempel godt lave en aftale om adgang for varer og tjenesteydelser - altså en gammeldags handelsaftale, forklarer Ole Ryborg.

Det er først, når aftalerne omfatter mere avancerede emner som investeringer, at alle nationale og regionale parlamenter skal tages i ed.

- På den måde vil EU vil kunne lave en hurtig handelsaftale med briterne om klassiske ting som varer og tjenesteydelser - uden at skulle vente på godkendelse i parlamenterne.

Dom om Singapore

Samtidig giver EU-dommen vished om, at der vil være områder i forhandlingerne mellem EU og Storbritannien, som bliver meget besværlige og vil kræve mere tid.

- Så alt i alt giver dommen en afklaring før forhandlingerne, og det er egentlig godt nyt, siger Ole Ryborg.

Afgørelsen i dag omhandler EU's frihandelsaftale med Singapore. EU-domstolen siger, at aftalen skal godkendes af alle medlemslande, før den kan træde i kraft.

Eftersom mange lande har to kamre i deres parlamenter, og nogle har regionale parlamenter, skal i alt 38 forsamlinger godkende aftalen med Singapore.

Det var også tilfældet sidste år, da EU ville lave en frihandelsaftale med Canada. Her opstod der stort drama, da parlamentet i den belgiske delstat Vallonien længe blokerede for, at Belgien som det sidste EU-land kunne godkende aftalen.

Facebook
Twitter