Ryborg: EU håber, at Egypten vil tage imod migranter

EU's ledere tager tilløb til et samarbejde med et land, der har styr på migranter.

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk (v), var tidligere på ugen i Kairo med Østrigs kansler, Sebastian Kurz (h), for at mødes med Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi (m). (Foto: EGYPTIAN PRESIDENCY HANDOUT © Scanpix)

30.

Så mange flygtninge og migranter havde ved udgangen af marts sat kurs mod EU fra Egyptens kyster i år.

Egypterne har med andre ord styr på migrationen til og fra landet, og det er sød musik i ørene på EU's ledere, som netop nu er samlet til uformelt topmøde i Salzburg i Østrig.

Selvom strømmen af flygtninge og migranter til EU er bremset markant op, så skaber flygtningekrisen fra 2015 stadig politiske efterskælv - både i de enkelte medlemslande og i EU-samarbejdet.

Derfor leder EU hele tiden efter tiltag og samarbejdspartnere, der kan være med til at kontrollere situationen. Og på topmødet i Salzburg fylder Egypten en del i samtalerne, fortæller EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg:

- Der er meget, der tyder på, at EU vil indlede et tættere samarbejde med Egypten.

Møde med Sisi

Formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, var forleden i den egyptiske hovedstad, Kairo, sammen med kansler Sebastian Kurz fra Østrig, der har EU-formandsskabet.

Bagefter sagde de begge, at de havde haft en "meget god" dialog om migration med Egyptens præsident, Abdel Fatah al-Sisi.

- Det, man blandt andet håber, er, at man kan lave en aftale med Egypten om at modtage nogle af flygtninge og migranter, som man samler op i Middelhavet - så de ikke skal sejles til Europa, fortæller Ole Ryborg.

EU har planer om at lave et topmøde med Egypten i februar, hvor en sådan migrantaftale kunne komme på bordet.

Ingen har meldt sig

Tanken om at oprette modtagecentre for migranter uden for Europa har været officiel EU-politik siden juni, hvor stats- og regeringscheferne vedtog en plan om finde samarbejdspartnere.

Men siden har der været stille. Ingen af de oplagte lande især i Nordafrika - heller ikke Egypten - har meldt sig til at huse centrene.

Ole Ryborg siger, at det er for tidligt at vurdere, om det vil lykkes at lande en aftale med egypterne.

- Men man holder ikke en topmøde, med mindre man tror på, at der er en chance for at opnå noget.

EU har i forvejen aftaler med Tyrkiet og Libyen om at bremse strømmen af flygtninge og migranter mod Europa.

Facebook
Twitter