Ryborg i Frankrig: Republikansk favorit vil af med 500.000 offentligt ansatte

Franskmændene afgør i dag, hvem der skal være republikanernes kandidat til forårets præsidentvalg.

François Fillon (til venstre) fører lige nu over Alain Juppé (til højre) i meningsmålingerne.

For nogle timer siden åbnede valgstederne i Frankrig, hvor vælgerne i dag kan være med til at afgøre, hvem der skal være republikanernes kandidat ved præsidentvalget til næste forår.

Valget står mellem de to tidligere premierministre François Fillon og Alain Juppé. Fillon ser lige nu ud til at løbe med sejren, hvis man vel og mærke tør kigge på meningsmålinger, som senest viste sig at ramme helt ved siden af under det amerikanske præsidentvalg.

- Målingerne peger allesammen på, at Alain Juppés modstander Francois Fillon vinder, siger DR's EU-korrespondent Ole Ryborg, der lige nu er i Bordeaux, hvor Alain Juppé har været borgmester siden 2006.

- Når der alligevel er mere spænding end meningsmålingerne indikerer, så er det fordi, det er et primærvalg, hvilket betyder, at langt fra så mange går ud og stemmer, siger Ole Ryborg.

500.000 offentlig ansatte skal væk

Han er især spændt på, om nogle vil undlade at stemme, fordi de tænker, at en sejr til Fillon allerede er sikker.

- Jeg mødte en på et julemarked hernede i går, som sagde, at hun ikke ville stemme, fordi Fillon allerede ville vinde. Så Fillon ligner klart en favorit, men belært af de seneste måneders meningsmålinger, så skal man ikke udelukke, at det kan ende med en overraskelse også i aften, fortæller Ole Ryborg.

Juppés hovedbudskab i slutspurten har været, at han vil stå for at samle Frankrig og tage hensyn til både højre- og venstrefløjen. Han har derudover afvist nogle af Fillons valgløfter om store nedskæringer på offentlige ansatte.

Fillon, der holdt sit sidste valgmøde fredag, har i sin kampagne slået på, at der er brug for en grundlæggende reform af fransk økonomi. Han har blandt andet meldt ud, at han vil mindske antallet af offentligt ansatte med 500.000.

Fillon er også meget markant i sin udlændingepolitik, hvor han vil gøre bistandshjælp til afrikanske lande afhængig af, om man vil tage illegale indvandrere tilbage. Han vil derudover oprette yderligere 16.000 pladser i fængslerne og begrænse immigration til Frankrig i højere grad end i dag.

Juppé kan have bedre chance mod Le Pen

Den kandidat, der vinder i dag, skal til foråret kæmpe om præsidentposten mod det højreorienterede parti Front Nationals kandidat Marine Le Pen og socialisternes kandidat, der først bliver valgt senere.

- Umiddelbart er vurderinger ud fra meningsmålingerne, at både Juppé og Fillon vil kunne slå Marine Le Pen i en anden valgrunde og også med en pæn margin, siger Ole Ryborg.

Han peger dog på, at Fillons tanker om store nedskæringer på offentlige arbejdspladser kan få nogle venstrefløjsvælgere - der normalt ville foretrække at stemme på en borgerlig kandidat frem for Front National - til at overveje Le Pen.

- Overordnet set er Le Pens chancer for at vinde måske bedre, hvis Fillon vinder over Juppé, siger Ole Ryborg.

Valget i dag er anden runde primærvalg. I første runde røg den tidligere præsident Nicolas Sarkozy, da han kun nummer tre efter Juppé og Fillon.

Rettelse: Det fremgik tidligere af rubrikken, at Fillon vil fyre 500.000 offentligt ansatte. Der er dog tale om, han vil mindske antallet af offentligt ansatte med 500.000.