Ryborg: Irakere og afghanere giver problemer for EU's aftale med Tyrkiet

EU's aftale om at sende flygtninge og migranter tilbage til Tyrkiet er blevet endnu mere kompliceret.

Tyrkiets regeringsleder Ahmet Davutoglu mødes til morgen med EU-topppen. (Foto: Emmanuel Dunand © Scanpix)

Her til morgen mødes EU's ledelse med Tykiets premierminister, Ahmet Davutoglu, for at bane vejen for en aftale, der skal som skal stoppe menneskesmuglernes trafik af flygtninge fra Tyrkiet til de græske øer.

Det er primært flygtninge fra Syrien, som har skabt flygtningekrisen i Europa, men alligevel kan det vise sig at blive flygtninge fra Irak og Afghanistan, som bliver den hårdeste nød at knække i forhandlingerne.

- Aftalen fungerer kun, hvis alle, som ankommer til Grækenland, kan sendes tilbage. Og halvdelen af dem, som kommer til de græske øer, er fra Irak og Afghanistan, forklarer EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg.

- Tyrkiet vil også gerne tage folk fra Irak og Afghanistan. Men EU's regler siger, at man kun må sende flygtninge tilbage til et sikkert tredjeland, hvis landets love giver beskyttelse til flygtningene. Tyrkiske love giver beskyttelse til syrere, men ikke til irakere og afghaner, siger Ole Ryborg:

- Derfor skal Tyrkiet ændre sin lov, og det vil Tyrkiet ikke. Og EU vil ikke lave en aftale, hvor det kun er halvdelen af dem som kommer, som kan sendes tilbage. Så nu står parterne hårdt overfor hinanden.

I nat blev EU's 28 stats- og regeringschefer enige om en forhandlingsudspil til Tyrkiet:

  • For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.
  • Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger, at EU hurtigt efter en aftale med Tyrkiet skal begynde at sende flygtninge retur over Det Ægæiske Hav.
  • Det skal ske for at undgå, at endnu flere flygtninge og migranter sætter sig i bevægelse, før vinduet lukker i.
  • EU skal også betale flere penge til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet og fremrykke visumfri adgang for tyrkere til EU. Desuden har Tyrkiet ønsket mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.