Ryborg: Merkels afstand til USA og Storbritannien handler (også) om valgkamp

Den tyske kansler lukker ned for sin udfordrer ved at tale om sammenhold i EU efter Trump og Brexit.

Angela Merkels markante tale fandt sted ved et vælgermøde i et øltelt i München søndag. (Foto: Matthias Balk © Scanpix)

- Den tid, hvor vi kunne stole på hinanden fuldstændigt, er på vej ud.

Sådan lød den tyske kansler Angela Merkels status på forholdet til USA og Storbritannien, da hun i går vendte hjem fra et topmøde blandt verdens førende økonomier i G7.

- Vi europæere er i sandhed nødt til at tage vores skæbne i egne hænder, sagde Merkel i en tale, som i dag er tophistorie i tyske og internationale medier.

Tale i øltelt

Angela Merkel sagde det ikke direkte, men ingen kunne være i tvivl om, at det var Donald Trump og Brexit, hun talte om.

Men inden vi lægger Tysklands nære alliance med amerikanere og briter i graven, bør man lige huske på, hvor Merkels tale fandt sted: I et øltelt i München, hvor kanslerens søsterparti CSU holdt vælgermøde. Det var altså i første omgang tyske vælgere, hun henvendte sig til.

- Det her er noget, tyskerne mener, men det handler også om tysk indenrigspolitik, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Ole Ryborg.

Schulz skakmat

Tyskerne går til valg 24. september, og for nylig så det ud til, at Martin Schulz fra det socialdemokratiske SPD havde en chance for at tage kanslerposten fra Angela Merkel.

Schulz har reddet på en bølge af popularitet - blandt andet ved at definere sig selv som anti-Trump og ved at kritisere Merkels løfte om at bruge flere penge på Tysklands militær.

- Nu kan Angela Merkel så - indirekte - sige, at hun er også mod Trump - og netop derfor er Tyskland nødt til at bruge flere penge på forsvaret, så Europa kan klare sig selv. Så med det her fik hun lige sat Martin Schulz skakmat, siger Ole Ryborg.

Merkels analyse

Magasinet The Economist påpeger, at Angela Merkel fik holdt en tale, som er enhver politikers drøm: Den ramte alle de tilsigtede modtagere - samtidig med, at hun rent faktisk mente det, hun sagde.

- Angela Merkel siger sådan set noget, som ikke er særlig overraskende, nemlig at når Storbritannien ikke vil være med i EU, og når USA ikke længere vil være garant for sikkerhed og frihandel, så må europæerne forsvare deres egne nationale interesser - og det gør man bedst i et stærkt europæisk samarbejde, siger Ole Ryborg om Angela Merkels analyse.