Rygestop: Så meget tager du på

En ny undersøgelse viser, at man tager mere på en hidtil forventet, når man kvitter smøgerne.

En ny undersøgelse viser, at man tager mere på en hidtil forventet, når man kvitter smøgerne. (Foto: CELALTEBER © stock.xchange)

At rygestop betyder, man tager på i vægt, er en gammel kendt sandhed, som har holdt mange fra at lægge smøgerne på hylden. Men nu viser en ny undersøgelse fra franske og engelske forskere, at der er endnu mere at frygte, hvis man overvejer rygestop.

Hidtil har tommelfingerreglen været, at et rygestop betyder gennemsnitligt mellem to og tre kilo ekstra på sidebenene, men et forsøg udført på 62 tilfældigt udvalgte forsøgspersoner viser nu, at eksrygere i gennemsnit tager fem kilo på, efter de har lagt røgen på hylden.

Forskerne undersøgte forsøgspersonernes vægt, efter de stoppede med at ryge, og efter en måned havde de i gennemsnit taget over et kilo på, 2,5 kilo efter to måneder, tre kilo efter tre måneder, 4,5 kilo efter ni måneder og 5 kilo efter et år.

Godt nyt på trods

Undersøgelsen, der er blevet offentliggjort i det anerkendte British Medical Journal, viste dog en stor usikkerhed, da en fjerdedel tog under et kilo på mens en fjerdedel tog over otte kilo på i løbet af et år. Men der er skam også noget at glæde sig over for eksrygerne.

- Den gode nyhed er, at efter de første tre måneder vil vægtforøgelsen aftage kraftigt. Og faktisk vil næsten 20 procent af eksrygerne have tabt sig efter et års rygestop, skriver forskerne i rapporten.

Læg dertil den sunde livsstil efter smøgerne er blevet skoddet, og så er et rygestop på mange måder pludselig et ganske sundt og slankende tiltag, på trods af at en del vil tage på.

Mere vægt er ikke så farligt

I rapporten opfordrer forskerne da også folk til ikke at droppe tanke om rygestop på baggrund af de nye resultater, og de skriver:

- Moderat vægtforøgelse øger ikke risikoen for at dø - men det gør rygning!

En af hovedårsagerne til at vægten stiger efter rygestop er, at nikotin, som findes i cigaretter, er et sultdæmpende stof, som gør, at man spiser mindre.