Rygmassage, ikke-håndtryk og aflytning: Merkels 5 største op- og nedture med USA

Fra Bush til Biden: Kansleren besøger i dag den fjerde amerikanske præsident.

I dag besøger Angela Merkel den fjerde - og sidste - amerikanske præsident i løbet af sine 16 år som tysk kansler, nemlig Joe Biden.

- USA har ikke nogen bedre ven i verden end Tyskland.

Så utvetydig lød kærlighedserklæringen fra USA’s udenrigsminister, da han for nyligt besøgte kansler Angela Merkel i Berlin. Men selv allerbedste venner kan jo blive småirriterede på hinanden. Endda jaloux og skuffede. Og i rigtig slemme tilfælde kan man komme til at læse den andens sms’er bag hendes ryg.

Når vennerne hedder Tyskland og USA, er venskabets op- og nedture storpolitik, der ændrer verdens gang.

I dag besøger Merkel Joe Biden. Han er den fjerde – og sidste – amerikanske præsident i hendes 16 år lange regeringstid, der får en ende ved det tyske valg til september.

Derfor udpeger lektor i tysk samtidshistorie ved Syddansk Universitet, Thomas Wegener Friis, de fem største op- og nedture i venskabet mellem Merkel og de fire præsidenter:

1

OPTUR: Akavet rygmassage og verdens mægler

Præsident George W. Bush og kansler Angela Merkel griner sammen ved G8-topmødet i Tyskland i 2007. (Foto: MICHAEL DALDER)

En håndfuld verdensledere sidder omkring et rundt bord ved G8-topmødet i Skt. Petersborg i 2006. Angela Merkel er eneste kvinde. USA’s præsident, George W. Bush, kommer spankulerende ind i lokalet, griber fat om Merkels skuldre og giver hende en kort massage. Hendes skuldre ryger helt op om ørerne, og ansigtet er i chok, før Bush slipper, og hun laver en akavet grimasse og griner.

- Merkel er bestemt ikke nogen følelses-kanon, og hun bryder sig tydeligvis ikke om berøringen. Men forholdet mellem de to var faktisk rigtig godt. Langt bedre end det havde været mellem Bush og Merkels forgænger, Gerhard Schröder. Og den personlige relation mellem verdensledere betyder bestemt noget i forholdet mellem stormagterne, siger Thomas Wegener Friis.

Videoen af rygmassagen går viralt og bliver billedet på det umage vennepar: Den joviale Bush og den kontrollerede Angela Merkel.

Året efter mødes de to igen. Denne gang er Merkel vært ved G8-topmødet i Heiligendamm i 2007. Hun er på hjemmebane, har haft EU-formandskabet i et halvt år og har fået ry for at være en knalddygtig international forhandler.

- Her markerer Merkel sig for alvor som en etableret og respekteret verdensleder. Hun bliver rost for sine evner til at finde kompromiser og lande svære aftaler. Også med folk, hun ikke bryder sig specielt meget om. Hun er verdens mægler, siger Thomas Wegener Friis.

Og rygmassagen blev en engangsforeteelse. Bush afsluttede nogle måneder senere et pressemøde med ordene ”ingen rygmassage” og et smil, der blev kvitteret af kansleren.

2

NEDTUR: USA lytter med på Merkels telefon

Merkel holder en mobiltelefon med særlig sikkerheds-software ved en teknikmesse i 2013. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix Denmark)

Den værste nedtur i forholdet mellem Merkels Tyskland og USA finder sted i 2013 under præsident Barack Obama, der ellers er vildt populær i den tyske befolkning. Men karisma hjælper ingenting, da flere medier på baggrund af dokumenter fra whistlebloweren Edward Snowden kan skrive, at USA’s efterretningstjeneste, NSA, har spioneret mod tyske toppolitikere, embedsmænd og angiveligt også Merkel selv.

Hun reagerer med en underspillet diplomatisk skideballe, da hun slår fast, at "venner, der spionerer mod hinanden, er uacceptabelt".

- Venner må jo ikke spionere mod hinanden. Og det bliver afsløret under den ellers åh-så-sympatiske Obama. Det er virkelig et lavpunkt i venskabet, og det bliver endnu værre, da de to lande ikke kan blive enige om en aftale om ikke at spionere mod hinanden, siger Thomas Wegener Friis.

Forhandlingerne om en ”no-spy”-aftale bryder sammen, før de er kommet i gang. USA argumenterer med, at landet heller ikke har no-spy-aftaler med nogen andre lande. De lover dog, at de ikke vil overvåge kansleren.

- Det giver både et ordentligt hak i venskabet mellem USA og Tyskland, og så afslører det, hvor grænsen for Merkels magt går i forhold til USA. Det udstiller simpelthen hendes afmagt, at amerikanerne ikke vil indgå en aftale om ikke at spionere mod tyskerne, siger Thomas Wegener Friis.

Og hvordan kommer USA og Tyskland så videre efter venskabets værste nedtur?

- De lader simpelthen bare være med at snakke mere om det, siger Thomas Wegener Friis.

3

OPTUR: Storpolitisk stjernestund

Merkel og Obamas forhold bliver godt igen oven på aflytningsskandalen. Her er de to ved et G7-møde i 2015. (Foto: pool © Scanpix Denmark)

Merkel, Obama og de øvrige vestlige verdensledere er overbevist om, at Iran beriger uran for at kunne producere atomvåben. I årevis gøres utallige forsøg på at lande en aftale om det mellemøstlige lands atomprogram. I 2015 lykkes det endelig, og Merkel spiller en vigtig rolle i forhandlingerne.

- Det er en stor præstation og meget vigtigt for Merkel. Her får hun USA med på samme linje, og det er en kæmpe sejr, siger Thomas Wegener Friis.

Aftalen indebærer, at økonomiske sanktioner mod Iran lettes, mod at der indføres en række begrænsninger på atomprogrammet, der skal forhindre udviklingen af atomvåben.

- Det handler i høj grad også om israelsk sikkerhed, fordi israelerne er bange for, at fjenden Iran bliver udstyret med atomvåben. På grund af Anden Verdenskrig er Israels sikkerhed altid national tysk interesse. Det er også personligt for Merkel. Så det er en sand stjernestund for hende, siger Thomas Wegener Friis.

Fire år senere trækker præsident Donald Trump godt nok USA ud af Iran-aftalen. Men i 2015 er venskabet godt, og Angela Merkel kåres som årets person af det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazine.

4

NEDTUR: Trump lader Merkels hånd hænge

Merkel og Trump er uenige om mange ting, men Tyskland og USA er fortsat tætte allierede. (Foto: Handout . © Ritzau Scanpix)

Angela Merkel og Donald Trump sidder i hver deres lænestol i Det Hvide Hus, som Trump kort forinden har indtaget. De har netop afsluttet et godt møde, fortæller præsidenten. Men da fotograferne beder dem give hinanden hånden, som traditionen byder efter den slags møder, opstår en akavet situation.

Merkel læner sig forsigtigt frem, søger præsidentens blik og spørger, om han vil give et håndtryk. Men Trump ignorerer tilsyneladende spørgsmålet, og hans hænder forbliver i skødet.

- Det er meget mere end et ikke-håndtryk. Der er masser af realpolitik bag symbolikken med en Trump, der trækker USA ud af store og vigtige aftaler, siger Thomas Wegener Friis.

Udover Iran-aftalen trækker Trump også stikket på Paris-aftalen og sætter dermed den globale klimakamp år tilbage. Trump forsvarer efterfølgende den akavede situation med, at han ikke hørte forespørgslen om et håndtryk.

Men "ikke-håndtrykket" bliver billedet på to verdensledere, der er fundamentalt forskellige typer, ofte grundlæggende uenige og heller ikke specielt glade for hinanden.

Trump langer flere gange ud efter Merkel. Han siger, hun bør skamme sig over at tillade mere end en million flygtninge og migranter at komme ind i Tyskland under flygtningekrisen i 2015. Han brokker sig over, at Tyskland ikke bruger nok ressourcer på sit militær. Og han truer med at trække knap 10.000 amerikanske soldater ud af Tyskland.

Merkel sender også et par mere underspillede bredsider tilbage over atlanten. Efter det første G7-topmøde med Trump i 2017 konstaterede Merkel, at ”den tid, hvor vi kunne stole på hinanden fuldstændigt, er på vej ud”.

5

NEDTUR: USA vil spænde ben for tysk-russisk gasledning

Joe Biden er ligesom sin forgænger i præsident-embedet modstander af den tysk-russike gasledning Nord Stream 2. (Foto: Johannes Eisele © Ritzau Scanpix)

Hvad gør man, når ens bedste ven leger med én, man virkelig ikke bryder sig om?

I 2019 godkender den amerikanske kongres og præsident Donald Trump sanktioner mod firmaer, der arbejder på gasledningen Nord Stream 2. Ledningen, der også løber igennem dansk farvand, vil fordoble den russiske gasimport til Tyskland.

- Det er den seneste store nedtur i forholdet mellem USA og Tyskland, for sanktionerne rammer ikke alene russerne. Der er jo store tyske interesser i gasledningen, så det vil også ramme tyske virksomheder, siger Thomas Wegener Friis.

USA advarer mod, at Tyskland vil blive alt for afhængig af russisk gas. Trumps efterfølger, Joe Biden, er lige så stor modstander af projektet. Men han har udtalt, at han nødig vil skade venskabet med Tyskland, nu hvor gasledningen alligevel er så godt som færdigbygget.

- Biden har indtil videre sagt, at USA ikke vil indføre sanktioner lige nu. Men USA synes stadigvæk, at Nord Stream 2 er en ringe idé. Så det kommer Merkel og Biden ikke uden om at tale om i dag, siger Thomas Wegener Friis og tilføjer:

- Men der er ingen tvivl om, at det går meget bedre mellem USA og Tyskland i dag. Og fra tysk side ønsker man ikke blot at komme tilbage til status quo ante, man vil videre i bussen.

Merkels besøg i Washington bliver hendes 19. officielle besøg i USA – og formentlig det sidste.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk