Rystede demonstranter: Vi er alle Trayvon Martin

Racistiske mordere bør spærres inde, lyder det fra demonstranter i New York, der gik gå gaden efter frikendelse af vagtmand.

Rystede demonstranter gik på gaden i protest mod, at 29-årige George Zimmerman blev frikendt for drab på 17-årige Trayvon Martin. Klik på play. (Foto: Jonathan Alcorn © Scanpix)

Hundredvis af newyorkere gik søndag på gaden i protest mod frikendelsen af 29-årige George Zimmerman, som sidste år skød og dræbte den 17-årige sorte Trayvon Martin i Florida.

Sagen har fået protester til at blusse op i adskillige amerikanske stater, og har revet op i landets gamle racesår.

Mange af de demonstranter, der mødtes på New Yorks Union Square havde medbragt portrætter af teenageren, og trods sommervarmen var mange iført hættetrøjer - lige som Martin var, da han blev dræbt i februar 2012.

- Jeg er Trayvon Martin - stod der på mange skilte ved en demonstration i New York i aftes. (Foto: Gaston de Cardenas © Scanpix)

- Jeg er rystet. Manden var bevæbnet, drengen var ikke, og manden med pistolen slap for straf. Hvis vi siger, at det her ikke handler om race, så ville vi lyve, sagde Carli VanVoorhis, en 21-årig demonstrant.

Gruppen, der primært bestod af sorte amerikanere, råbte i kor, og nogle stod med skilte påtrykt Vi er alle Trayvon og et lød: Sæt racistiske mordere i fængsel, ikke unge sorte.

Zimmerman har indrømmet, at han skød Trayvon Martin - men han hævder, at det skete i selvforsvar, da han sidste år patruljerede sit nærområde som frivillig i et naboværn.

Mange har påstået, at Zimmerman - der har en hvid far og en peruansk mor - havde et racistisk motiv, da han skød Trayvon Martin, der viste sig blot at have været ude for at købe slik og sodavand i den lokale kiosk.

- Jeg er Trayvon Martin - stod der på mange skilte ved en demonstration i New York i aftes. (Foto: Steve Nesius © Scanpix)

I Martins hjemby Sanford i Florida var søndagen for mange præget af sorg, og mange gik i kirke for at udtrykke deres frustration over frifindelsen.

- Jeg kunne ikke sove i nat, og jeg ønskede ikke at vågne op til den forfærdelige virkelighed, at had, fordomme og uretfærdighed forurener luften i Amerika, sagde pastor Valerie Houston.

Zimmerman blev frikendt efter den såkaldte Stand your ground-lov, der lader tvivlen komme drabsmanden til gode efter forestillingen om, at man har ret til at forsvare sig, hvis man føler sig truet.

Se billeder fra protesterne i USA, hvor demonstranterne blandt andet blokerer en motorvej i Los Angeles i videoen i toppen af artiklen.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter