Rystede forskere efter påstand om første genredigerede baby

En kineser siger, at han har ændret tvillingers dna, inden de blev født.

Genredigeringen har ifølge påstanden fundet sted på et universitet i den kinesiske by Shenzhen (arkivfoto). (Foto: © DAVE KAUP, Scanpix)

Den kinesiske forsker He Jiankui hævder, at han sammen mod kollegaer har lavet verdens første genredigerede babyer.

Påstanden blev i dag mødt med bestyrtelse i forskerkredse, hvor 100 personer har underskrevet en erklæring, der kræver større tilsyn med forsøg, hvor der bliver ændret i gener.

Der findes ingen uafhængig bekræftelse, men He Jiankui siger til nyhedsbureauet AP, at to tvillingepiger, der blev født tidligere på måneden, har fået ændret deres dna i fosterstadiet.

Indgrebet skulle beskytte pigerne mod at blive inficeret med hiv-virus senere i livet.

Vidtgående indgreb

Genredigering er en metode, hvor man omskriver dna for at forsyne en person med et manglende gen eller deaktivere et gen, der skaber problemer. Metoden er først for nylig blevet afprøvet på voksne mennesker for at behandle alvorlige sygdomme.

Sker redigeringen i sæd, æg eller fostre er der tale om langt mere vidtgående indgreb, fordi der sker permanente ændringer, som kan sendes videre til fremtidige generationer.

Ingen kender risikoen ved genredigering i så tidlige stadier, og ledende forskere har anbefalet et midlertidigt forbud - undtagen i laboratorieforsøg - indtil man har større viden.

De universiteter, som forskerne bag den påståede genredigering er tilknyttet, har nu iværksat undersøgelser af sagen.

Identiteten på det forældrepar, som har godkendt indgrebet på deres børn, er ikke kendt.