S om tysk vejafgift: Hvis de prøver at tjene penge på os, så skal vi også prøve at tjene penge på dem

Tyskland får næppe lov at stille danske bilister ringere end tyske, mener Socialdemokraterne

Ole Hækkerup, Socialdemokraternes vikarierende politiske ordfører, undrer sig over nyt tysk vejgebyr. (Foto: DR © DR)

Den tyske regerings udspil om en fremtidig vejafgift holder næppe for EU-retten, lyder reaktionen fra de danske socialdemokrater.

Mandag først på eftermiddagen fremlagde den tyske regering nemlig forslag om en ny afgift for alle biler, der vil køre på de tyske motorveje. Samtidig giver regeringen rabat til alle tyske bilejere, så deres ejerafgift falder.

Så selv om både tyskere og ikke-tyskere skal betale den nye afgift, er der formentlig tale om diskrimination på baggrund af nationalitet, når tyskerne får tilbageført udgifterne et andet sted.

Det mener Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Ole Hækkerup.

- Umiddelbart synes jeg, det lyder som en rigtig, rigtig dårlig idé. Og jeg tvivler på, at man kan få lov til det her og samtidig holde sig inden for EU-retten, siger Ole Hækkerup.

Danmark bør overveje det samme

Men hvis tyskerne kan gennemføre forslaget uden at komme i problemer med Bruxelles, så bør Danmark overveje at gå samme vej, mener Ole Hækkerup.

- Hvis man må alt muligt i andre lande, så skal vi selvfølgelig kigge efter, hvad vi kan gøre for at indrette os snedigt. Det skal jo helst være sådan, at hvis de prøver at tjene penge på os, så skal vi også prøve at tjene penge på dem, siger Ole Hækkerup.

Men tyskerne har tænkt sig at benytte et lille trick, fortæller DR's korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

Tyskerne forsøger at omgå reglerne

Den tyske transportminister vil således omgå reglerne ved at indføre den nye afgift med én lov og lettelsen af tyskernes ejerafgift med en anden lov.

- Ved at lave to love, som formelt set ikke hænger sammen, så håber man på, at man kan omgå EU-retten vedrørende diskrimination, siger Michael Reiter.

Ifølge korrespondenten hører forslaget til i den populistiske kategori, og det er fremsat af det konservative regeringsparti CSU, som under den seneste valgkamp lovede vælgerne, at en afgift ikke ville ramme tyskerne.

Også en talsmand fra EU-Kommissionens næstformand, Siim Kalas, minder i forbindelse med forslaget tyskerne om, at man ikke må diskriminere på baggrund af nationalitet.

Facebook
Twitter