Så er Obama landet i Cuba

Som den første siddende amerikanske præsident i 88 år er Barack Obama søndag aften dansk tid ankommet til Cubas hovedstad, Havana, på et historisk besøg.

Som den første siddende amerikanske præsident i 88 år er Barack Obama søndag aften dansk tid ankommet til Cubas hovedstad, Havana, på et historisk besøg.

Obama landede med Air Force One i Havanas Jose Marti Lufthavn, og kort efter landing tweetede præsidenten.

Obamas program i Cuba

Søndag 20. marts:

* Air Force One lander om eftermiddagen i Havana.

* Der er afsat tid til en spadseretur i Havanas gamle bydel.

* Obama skal i Havanas katedral møde kardinal Jaime Ortega, der spillede en vigtig rolle i sonderingerne mellem de to lande op til det diplomatiske gennembrud i december 2014.

Mandag 21. marts:

* Præsidenten starter dagen på Revolutionspladsen med at besøge mindesmærket for nationalikonet Jose Marti, der var forfatter og frihedshelt.

* Derefter er der forhandlinger med den cubanske præsident, Raul Castro. Det er ikke planlagt, at Obama skal møde den tidligere præsident Fidel Castro.

Tirsdag 22. marts:

* På besøgets sidste dag skal den amerikanske præsident tale til det cubanske folk på det legendariske Gran Teatro i Havana.

* Der er aftalt samtaler med flere systemkritiske aktivister.

Kilder: Reuters, AFP

- Hvad så, Cuba? Er lige landet her, ser frem til at møde og høre direkte fra det cubanske folk, skriver Obama på Twitter få minutter efter ankomsten til Havana.

Med sig har præsidenten sin hustru, Michelle, og deres døtre, Sasha og Malia. Desuden er Michelle Obamas mor med på rejsen.

Obama skal være i Cuba til tirsdag. Søndag skal han på en rundtur i Havanas gamle bydel, og mandag mødes han med den cubanske præsident, Raul Castro.

Tirsdag holder Obama en tale, der tv-transmitteres til cubanerne, og mødes samme dag med menneskeretsaktivister, inden han efter planen rejser hjem til Washington.

En af de aktivister, den amerikanske præsident skal mødes med, er Berta Soler, der er leder af organisationen Kvinder i Hvidt. Omkring et halvt hundrede af gruppens medlemmer blev få timer inden Obamas ankomst søndag anholdt for at demonstrere.

  • Historisk besøg

  • Obamas besøg er resultatet af et diplomatisk tøbrud mellem Cuba og USA, som blev indledt i december 2014. Dengang erklærede Obama og Castro, at de to lande ville begynde at genetablere den diplomatiske kontakt.
  • Siden da har USA åbnet en ambassade på øen og lempet på nogle af de økonomiske sanktioner.
  • Men Cuba er stadig underlagt en økonomisk embargo fra USA’s side, som blev indført efter Fidel Castro tog magten i 1959. Obama har bedt Kongressen ophæve embargoen, men det blokerer Republikanerne for.