Så kom der igen forbindelse mellem forsvarsministrene i Rusland og USA: 'Det er et godt tegn'

Forsvarsministrene for Rusland og USA talte i går i telefon for første gang siden krigens start.

Lloyd Austin var ifølge det russiske statskontrollerede nyhedsbureau Tass ham, der tog initiativ til at gribe knoglen og kontakte Moskva. (Foto: © TASOS KATOPODIS, Ritzau Scanpix)

Fredag kom der igen gang i telefonlinjen mellem Kreml i Moskva og Pentagon i Washington D.C.

Det skete, da den amerikanske forsvarsminister, Lloyd Austin, og hans russiske ministerkollega, Sergej Sjojgu, talte sammen over telefon. Det er første gang, forsvarsministrene fra de to lande taler sammen, siden russiske styrker begyndte invasionen af Ukraine 24. februar.

Ifølge Ritzau opfordrede Lloyd Austin til våbenhvile og understregede vigtigheden i at holde kommunikationslinjerne åbne mellem de to landes regeringer.

Anders Puck Nielsen, der er militærforsker ved Forsvarsakademiet, ser opkaldet som et godt tegn.

- Det er vigtigt for parterne at kommunikere, og amerikanerne er en indirekte part i den her krig. Det åbner for, at man kan afsøge mulighederne for, at der kan skabes fred, og om der kan findes løsninger, siger han.

Han fortæller, at meldingen har været, at russerne ikke længere besvarede amerikanernes opkald. Dog har der været en hotline mellem Rusland og et amerikansk kommandokontor i Europa. Den kontakt havde kun til formål at advare hinanden, hvis et missil eksempelvis ved en fejl blev skudt afsted over mod den anden part.

Den russiske forsvarsminister, Sergei Shoigu, deltog forleden til sejrens dag på Den Røde Plads i Moskva. (Foto: © ALEXANDER NEMENOV, RITZAU/SCANPIX)

Kan tyde på en ændring hos russerne

Anders Puck Nielsen mener, det er vigtigt, politikerne får mere tillid til hinanden ved den direkte dialog.

- Det er ikke en fordel for nogen, at kommunikationen foregår i medierne, siger han.

Han peger på en udtalelse, som den amerikanske forsvarsminister kom med for nogle uger siden, hvor han sagde, at det drejede sig om at ødelægge det russiske militær samt muligheden for at genopbygge dets kampkraft.

- Efter sådan en udtalelse ville det være godt, hvis russerne kunne tale med ham for at få det nuanceret, siger Anders Puck Nielsen.

Ifølge det russisk statskontrollerede nyhedsbureau Tass var det den amerikanske forsvarsminister, der tog initiativet til samtalen. Men dét at russerne har accepteret samtalen, ser Anders Puck Nielsen som et måske begyndende skridt i retning af fred.

- Hvis russerne igen er begyndt at opsøge muligheden for at tale sammen med amerikanerne, så kunne det tyde på, at russerne er begyndt at erkende, at der et et behov for at tale om, hvordan krigen på et tidspunkt kan stoppe igen.