Så mange gange har EU hjulpet grækerne

Med eurozonens største gæld har grækerne hårdt brug for økonomisk støtte fra EU.

Med eurozonens største gæld har grækerne hårdt brug for økonomisk støtte fra EU. (© Colourbox)

Efter tre møder på bare tre uger har eurogruppen fortsat svært ved at enes om en hjælpepakke til grækenland.

Økonomi- og finansministrene fra de 17 eurolande er efter 10 en halv times møde mandag aften med chefen for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, stadig ikke enedes om at frigive den lånerate, der skulle have været udbetalt for næsten seks måneder siden.

Det er tredje gang på tre uger, eurogruppen holder monstermøde om de samme lidt over 230 milliarder kroner.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, sagde ellers på vej ind til mødet, at det nu var "et spørgsmål om centimeter", før aftalen kom i hus.

IMF involveret

Valutafonden IMF er gået ind i forhandlingerne med et stærkt ønske om at reducere den græske gæld med 20 procent - og endnu mere på længere sigt. Det skal ske for at sikre, at det gældsplagede lands økonomi kommer tilbage i form.

IMF's Christine Lagarde har presset på for at få eurolandenes nationalbanker til at nedskrive værdien af deres græske statsobligationer - som man i februar tvang private investorer til at gøre det.

Dén idé er især Tyskland stor modstander af. Flere medier mener at vide, at man i stedet arbejder med en løsning, hvor den græske lånerente sættes ned. En anden løsningsmodel forlænger løbetiden på græske lån i udlandet.

To år længere frist

Forud for mandagens møde syntes der at være enighed blandt eurolandene om, at grækerne skal have to år længere til at bringe deres gæld ned, end de har i dag.

Aftalen er lige nu, at den tårnhøje græske gæld i 2020 skal være bragt ned fra de nuværende 180 procent af bruttonationalproduktet til under 120 procent.

Grækenland har ventet siden juni på at få udbetalt låneraten på lidt over 230 milliarder kroner. Pengene er en del af en knap 970 milliarder kroner stor hjælpepakke, som grækerne blev lovet tidligere i år.

Mange hjælpende hænder

Herunder kan du se, hvor mange gange EU har hjulpet grækerne:

* EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB) er i to omgange kommet Grækenland til undsætning med redningspakker, der skal fylde en del af det gabende hul i de græske statsfinanser.

* Den første hjælpepakke på 820 milliarder kroner blev besluttet i maj 2010. I februar fik grækerne et løfte om yderligere 970 milliarder kroner.

* Betingelserne for lånene er blandt andet, at den græske regering skal gennemføre drastiske besparelser på pensioner og arbejdsløshedsunderstøttelse, fyre mange tusinde offentligt ansatte, privatisere et antal statslige virksomheder og sætte skatten op.

* Grækerne har ventet siden juni på lidt over 230 milliarder af de 970 milliarder kroner fra den anden hjælpepakke, fordi regeringen kom bagud med de lovede reformer og besparelser, mens landet holdt to parlamentsvalg i løbet af bare tre måneder.

* Landet har den største gæld per indbygger af alle 17 eurolande. Gælden svarer i øjeblikket til omkring 180 procent af det græske bruttonationalprodukt (BNP) - og det tal forventes at stige til 190 procent næste år.

* I følge euroreglerne må gælden højst være på 60 procent af BNP. Samtidig er hver fjerde græker arbejdsløs.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk