Sådan afgør eksperterne om fly blev skudt ned

Ændringer i temperatur og materialets form er nogle af de spor, som efterforskere går efter.

Vragdele på en mark i det østlige Ukraine. (Foto: DOMINIQUE FAGET © Scanpix)

Flyet MH17, der i går styrtede ned i Ukraine, rapporteres af flere kilder skudt ned med et missil. Blandt andet amerikanske efterretningskilder og øjenvidner mener, det er gået sådan til.

Men for at det endeligt kan slås fast, kræver det en undersøgelse af flyets vragdele.

Ændringer i temperatur og materialets form er nogle af de spor, som havari-efterforskere går efter. Det fortæller Tom Zøllner, der er tidligere havari-udreder i SAS' interne gruppe for undersøgelse af havari.

Deformering af vragdele

- Udseendet af de vragdele, både i forbindelse med ændringer i temperatur eller deformering (misformet, red.), kan give nogle umiddelbare indikationer på det, siger Tom Zøllner.

Nyhedsbureauet AP beskriver, at der ligger vragdele spredt over flere marker mellem de to landsbyer Rozsypne og Hrabove i det østlige Ukraine.

- I hvert fald vil et fly, der bliver ramt i stor højde, disintegrere (blive splittet ad, red.), og på den måde vil flyet sprede sig over et større område.

- Allerede der vil en erfaren havariudreder kunne se, om der er mulighed for den slags ting(nedskydning, red.), siger Tom Zøllner, der har arbejdet med luftfart siden 1966.

Adgang til vraget

Men for at vurdere, hvad der er sket, skal man som det første have adgang til vragdelene og nedstyrtningsstedet, og det kan måske blive udfordrende, da den politiske situation er ustabil i det østlige Ukraine, hvor pro-russiske separatister har magten.

En af oprørslederne har via en assistent udtalt til AP, at man overvejer om efterforskere skal have adgang til området.

Samtidig har Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tysklands kansler, Angela Merkel, opfordret til våbenhvile i Ukraine efter flystyrtet.

Spor af sprængstoffer

Hvis efterforskere får adgang, vil de samle de vragdele, som de finder interessante, forklarer Tom Zøllner.

- Så vil man lave en fysisk analyse af vragdelene, og man kan også lave nogle kemiske undersøgelser for at se, om der er spor efter sprængstoffer, siger han.

Der er tre faktorer, der ifølge Tom Zøllner afgør, hvor hurtigt eksperterne kan nå frem til en konklusion.

Mulighed for hurtig udtalelse

Som det første skal man have tilladelse til at komme til området, og dernæst skal en gruppe efterforskere med forskellige ekspertiser sammensættes.

- Det tredje er, at de dele, man så får fat i, måske ikke indeholder så store mængder, så det tager lang tid at finde de mikroskopiske dele, som kan give beviserne, siger Zøllner.

Men når efterforskerne får fat i de rigtige dele og får dem analyseret, kan de være ret præcise i konklusionerne.

- Hvis man har adgang til de ting, så har eksperterne rimelig gode muligheder for at komme med hurtige udtalelser, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk