Sådan blev 'El Chapo' den mest berygtede kartelboss

PORTRÆT: En af Mexicos mest berygtede kartelbosser, 'El Chapo' er tilbage bag tremmer. Vejen til narko-toppen startede for over 40 år siden.

'El Chapo' blev anholdt fredag d. 8. januar 2016 efter flere måneder på flugt. (Foto: OMAR TORRES © Scanpix)

Den berygtede kartelboss, Joaquin 'El Chapo' Guzman, er tilbage bag tremmer efter flere måneder på flugt. Da han flygtede fra fængslet sidste år, havde han siddet inde i cirka et år. Før det var han eftersøgt af politiet og myndigheder i mere end 14 år, da han også tidligere har flygtet fra fængslet.

Men hans ekstraordinære flugter er bare en del af historien om 'El Chapo', der i dag er en af de mest notoriske og rigeste narkobaroner.

Grænse-smugler i 70'erne

Den snart 60-årige Joaquin Guzman har stort set været involveret i handel med stoffer hele sit liv. I hvert fald i følge de mexicanske myndigheder.

Allerede i en alder af 15 år begynder han at smugle kokain, heroin og marihuana over grænsen mellem Mexico og USA. Noget der senere skulle vise sig at være en yderst lukrativ forretning for ham.

Det var angiveligt hans onkel, der introducerede ham til handlen med narko, og 'El Chapo' blev hurtigt kendt som en hensynsløs mand, der ikke tøvede med at slå ihjel, hvis penge og stoffer ikke kom til tiden.

Hans onkel, Pedro Avilés Pérez, startede i midten af 80'erne det kendte Sinaloa Kartel, som 'El Chapo' blev og er en stor del af.

Kartellet har siden 80'erne beskæftiget sig med narkohandel, hvidvaskning af penge og organiseret kriminalitet.

I takt med at kartellet fik mere magt og blev større, begyndte rivaliserende karteller at føle sig truet.

I 1993 overlevede han et mordforsøg og flygtede hurtigt derefter til nabolandet Guatemala. Der gik dog ikke lang tid før politiet kom på sporet af ham, og han blev idømt en fængselsstraf på 20 år i Mexico.

Den første flugt

Han nåede dog langt fra at afsone hele straffen. I 2001 lykkedes det ham at flygte fra fængslet, og han blev med det samme efterlyst af mexicanske og amerikanske myndigheder. Ifølge flere medier lykkedes det ham at flygte ved at bestikke en række fængslesvagter, der 'lod' ham stikke af i en vogn med vasketøj.

I 13 år kunne hverken nationale eller internationale efterretningstjenester komme på sporet af ham, men man kan ikke ligefrem sige, at han var gået under jorden helt.

Han blev blandt andet flere gange set på sine yndlingsrestauranter, hvor han ifølge lokale medier betalte dyre domme for ikke at blive fanget af politiet.

Han holdt også angiveligt en stor fest i en mexicansk landsby for at overvære en skønhedskonkurrence, som hans daværende kæreste, og senere kone, deltog i.

Vist frem for offentligheden

Guzmán har i lange perioder været en af de mest eftersøgte personer i verden.

Ifølge magasinet Forbes er han også en af verdens mest magtfulde, og hans kartel står angiveligt bag 25 procent af alle ulovlige stoffer, der kommer ind i USA via Mexico.

Livet på flugt fik dog en ende i 2014. Her lykkedes det at finde frem til ham, og han blev anholdt, da marinesoldater før daggry stormede en lejlighed i feriebyen Mazatlan på Stillehavskysten. I forbindelse med efterforskningen fandt marinesoldaterne helt omfattende underjordisk tunnelnetværk, som 'El Chapo' og hans folk har brugt til at komme rundt i.

At det lykkedes 'El Chapo' at flygte i første omgang var en pinlig affære for de mexicanske myndigheder. Måske var det derfor, at 'El Chapo' blev vist frem for rullende tv-kameraer, da han blev anholdt.

Anholdelsen satte dog langt fra en stopper for hans 'karriere'.

I 2009, mens han sad i fængsel, kom han på Forbes liste over 'verdens mest magtfulde mennesker'. Samme år, også i Forbes, blev han omtalt som en af de rigeste menneskser i verden med en formue på over 6 milliarder kroner.

Amerikanske rappere er vilde med 'El Chapo'

Myterne og historierne om 'El Chapo' er mange, og selvom han har begået mange alvorlige og voldsomme forbrydelser, så bliver han glorificeret blandt dele af den mexicanske befolkning. Men fascinationen af ham foregår på verdenplan.

Flere mexicanske musikere og amerikanske rappere har lavet sange om 'El Chapo', hvor han ofte bliver glorificeret og en gudelignende status.

Flugtkongen slår til igen

Efter blot et år i fangeskab fik 'El Chapo' igen sat det mexicanske og amerikanske politi på overarbejde. Som nævnt øverst i artiklen lykkedes det ham at flygte igen, indtil han blev anholdt i fredags.

Jo mere man lærer om 'El Chapo, jo mere synes hans liv at minde om en action-præget gangsterfilm. Og det lyder til, at han også selv har haft den tanke.

Mexicos justitsminister, Arely Gomez, har sagt, at politiet kom på sporet af Guzman, fordi det blev opdaget, at han ville lave en selvbiografisk film, og havde taget kontakt til kvindelige skuespillere og producere.

Et af disse møder var med den amerikanske skuespille Sean Penn, der fik lov til at interviewe ham for musikmagasinet Rolling Stones.

https://twitter.com/RollingStone/status/686056811619827712