Sådan blev flere end 200 skolepiger kidnappet i Nigeria: Troede islamister var soldater

De bortførte piger troede, at islamistiske oprørere fra Boko Haram ville beskytte dem.

De bortførte piger blev vist frem i Boko Harams video forleden. Pigerne er ifølge Boko Harams leder konverteret til islam. (© Scanpix)

Hvordan kunne det lade sig gøre, at militante islamister bortførte 276 skolepiger i Nigeria sidste måned?

Flere af de undslupne piger har fortalt, hvad der skete den nat, hvor Boko Haram kidnappede dem fra landsbyen Chibok i det nordøstlige Nigeria.

- Vi troede de var soldater

Pigerne var samlet på skolen i landsbyen for at gå til eksamen, da de blev vækket af skud natten til den 14. april.

Skuddene kom langsomt nærmere, og nogle timer senere troede flere piger, at de var blevet reddet, da de så adskillige bevæbnede mænd i kamuflagetøj.

- Vi troede, at de var soldater, siger en 17-årig pige til Los Angeles Times.

- De sagde, at vi skulle komme ud af vores sovesale, og at de var blevet sendt for at køre os i sikkerhed, fordi Boko Haram angreb byen, siger pigen om mændene, der kom kørende i busser, lastbiler og på motorcykler.

Lederen af Boko Haram, Abubakar Shekau, i en videooptagelse. (© Scanpix)

Brød ind i køkkenet

Pigerne blev overraskede, da kom ud og så, at mændene brød ind i skolens køkken for at stjæle køkkenudstyr og gryder.

Pludselig begyndte de at råbe 'Allahu Akbar' (Gud er stor, red.), imens de satte ild til skolen.

- Der gik det op for os, at vi var i hænderne på Boko Haram. Det var for sent at flygte, fordi vi kunne se på deres ansigtsudtryk, at de var klar til at skyde enhver, der flygtede, siger pigen til den amerikanske avis.

De militante islamister har tidligere angrebet skoler i området. Blandt andet blev 59 elever dræbt, da Boko Haram stormede en skole i delstaten Yobe en nat i slutningen af februar i år.

- De tvang os om bord i lastbiler, busser og biler, nogle af dem lastet med mad og brændstof. De kørte os i konvoj ud i bushen, siger den 17-årige pige, der fortæller om motorcykler, der flankerede konvojen, der gjorde det umuligt for pigerne at hoppe af undervejs.

Undervejs brød en lastbil sammen, og pigerne blev gennet sammen i et andet køretøj. Senere brød også en bus sammen.

- I det øjeblik hoppede nogle af os ud og løb ind i bushen, fortæller pigen, der på den måde slap væk.

53 flygtet

Ifølge nigeriansk politi var det fredag lykkedes for 53 piger at flygte. Blandt andet en 16-årig pige, som ellers fortæller, at de bevæbnede mænd holdt pigerne under skarp bevogtning hele tiden.

Hun udtænkte en plan sammen med to andre piger om, at de skulle bede om lov til at forrette deres nødtørft i bushen.

- Så snart vi var ude af syne for de bevæbnede mænd, stak vi af og løb omkring to timer, siger den 16-årige til Los Angeles Times.

Vist frem på video

Boko Haram offentliggjorde forleden en video, der tilsyneladende viser nogle af de mange bortførte skolepiger.

På den 17 minutter lange video fortæller Boko Harams leder, at pigerne er konverteret til islam, og at de ikke vil blive frigivet, før en række medlemmer af Boko Haram løslades fra fængsel.

Men det nægter Nigerias myndigheder at gå med til.

De omkring 200 tilfangetagne piger formodes i øjeblikket at befinde sig i Sambisa-skoven, der er på størrelse med Jylland og ligger lige ved Nigerias grænse til Cameroun og Niger.

- Det er et meget underudviklet og særdeles uvejsomt område, som er blevet forsømt længe. Skovområdet er meget utilgængeligt, og det er meget svært at overvåge det. Det store spørgsmål er også, om pigerne overhovedet er i Nigeria, eller om Boko Haram har taget dem med over grænsen, siger Holger Bernt Hansen, professor Emeritus og tidligere leder på Center fra Afrikastudier ved Københavns Universitet, til DR Nyheder.

Boko Haram betyder vestlig uddannelse er forbudt, og gruppen ønsker et indføre en islamisk stat i Nigeria.