Sådan skal en finansunion fungere

Se hvordan cheferne for EU's institutioner forestiller sig, at der skal oprettes en finansunion.

EU-toppen arbejder ifølge det tyske ugemagasin Der Spiegel med planer om en finansunion. (© DR)

Hermed et overblik over, hvordan cheferne for EU's institutioner forestiller sig, at eurosamarbejdet kan reddes:

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, EU-præsident Herman Van Rompuy, eurogruppens chef, Jean-Claude Juncker, og chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, arbejder på en storstilet reform, der skal redde eurosamarbejdet ved at forvandle det til en regulær finansunion.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, som skitserer følgende planer:

  • Medlemmerne af finansunionen skal ikke længere selv kunne bestemme, hvor meget gæld de vil optage. Det vil sige, at de afgiver suveræniteten over deres finanslove og kun frit vil kunne bestemme, hvad de vil gøre med de penge, der er dækket af egne indtægter.

  • Hvis et medlem af finansunionen har brug for flere penge, end det får ind i statskassen, skal det sende en anmodning til eurogruppen, de 17 eurolandes finansministre.

Eurogruppen skal så tage stilling til, om de finansielle ønsker, hvert enkelt medlemsland har fremsat, er berettiget. Hvis ja, skal der udstedes fælles euro-obligationer for at finansiere gælden.

  • Samtidig skal den person, som i fremtiden står i spidsen for eurogruppen, udelukkende passe dette job og på længere sigt endda blive en fælleseuropæisk finansminister.

  • Den styrkede eurogruppe skal efter planen kontrolleres af et nyt EU-udvalg bestående af medlemmer fra de nationale parlamenter.

  • De fire toppolitikere hælder til, at medlemmerne af finansunionen skal hæfte for hinandens gæld.

  • EU-kvartettens forslag handler kun om ny gæld - den store gældsbyrde, som er selve hovedproblemet i den nuværende krise, skal de enkelte lande fortsat selv tage hånd om.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk