Sådan var Breivik i retten

Anders Behring Breivik ville have lov til at tale direkte til de fremmødte overlevende fra Utøya. Men retten sagde nej.

Fotograferne blev sendt ud, inden Breivik dukkede op i retslokalet i Oslo tinghus. Breivik tog plads i venstre side af salen. (Foto: BERIT ROALD © Scanpix)

- Han virkede lige så følelseskold, som jeg havde forventet.

Sådan lød reaktionen fra en af de overlevende, der i dag var mødt op i Oslo tinghus for at se Anders Breivik for første gang siden terrorangrebene i Oslo og på Utøya i juli i år.

Han var en af de mange overlevende fra massakren på Utøya, der var mødt op til dagens retsmøde, der handlede om, hvorvidt den terrorsigtede Anders Behring Breivik fortsat skulle sidde fængslet.

Virkede ikke tynget

DRs retsredaktør, Claus Buhr, var også til stede under mødet og sad ca. fem meter fra den terrorsigtede. Ifølge ham var det ikke en skyldbetynget Anders Breivik, der var mødt op.

- Lige da han kom ind, kiggede han på pressen og på de tilstedeværende overlevende. Men derefter sad han mest og kiggede ret frem for sig, som om han ikke rigtigt kiggede på noget. Han virkede ikke på nogen måde tynget, snarere som om, han befandt sig på en anden planet, fortæller Claus Buhr.

Andre medier beretter, at Anders Breivik havde antydningen af et smil om munden, noget han har, når han er nervøs ifølge hans advokat. Og det var også det indtryk, Claus Buhr fik.

- Han virkede nærmest lidt nervøs. Men det kan selvfølgelig skyldes, at han har siddet isoleret i mange måneder, og derfor ikke er vant til at se så mange mennesker, fortæller Claus Buhr.

Omkring 130 personer - pressefolk, overlevende og pårørende - befandt sig i retslokalet på 8. sal i Oslo tinghus.

Anerkender ikke retten

Ifølge vg.no var det første Anders Breivik sagde, da han fik lov til at præsentere sig, at han var en militær kommandør og knight justicar i en verdensomspændende organisation.

Dette bekræftes af Claus Buhr.

- Han rejste sig ikke for dommeren, fordi han ikke anerkender retten, og ville derfor for en militærdomstol, siger Claus Buhr.

Han erkendte at have udført bombeangrebet i Oslo og massakren på Utøya, men han erkendte ikke sin skyld. Og han accepterede ikke sin fængsling i isolation, som han kaldte en irrationel form for tortur.

Hans advokat, Geir Lippestad, stillede ham spørgsmål om, hvordan han oplevede det at sidde i isolation.

- Jeg har ikke de store problemer med det. Det var et problem i begyndelsen at tilpasse sig en meget passiv tilværelse fra at have været meget aktiv, sagde han.

Omhyggelig med sit udseende

Bortset fra at han havde fået et tæt trimmet fuldskæg, der var holdt til kæbebenene, lignede Breivik meget sig selv, som vi har set ham på billederne, beretter Claus Buhr. Men det blev tydeligt, at Breivik var en meget pertentlig mand.

- Han var klædt i sort jakkesæt, hvid skjorte og lilla slips, og da han satte sig ned, trak han ud i skjortemanchetterne som for at sikre sig, at de sad korrekt. Sådan en gestus som man typisk ser hos en meget pertentlig mand, fortæller Claus Buhr.

Til slut rakte Breivik hånden op og bad om at få lov til at tale til de pårørende, der var til stede i salen.

- Jeg kan forstå, at forurettede er til stede i retten for første gang. Må jeg tale til dem, eller?

- Nej, det må du ikke, svarede dommeren kontant.

Anders Breivik skal fortsat sidde varetægtsfængslet, indtil videre i 12 uger endnu.

(Enkelte citater oversat fra vg.no)

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk