Sårede efter diskoteksmassakre ankom i brandbiler og lastbiler

Orlando løb tør for ambulancer, fordi sårede og døde ankom i 'vognlæs', fortæller læger.

Pressemøde på Orlando Regional Medical Center, hvor langt de fleste ofre behandles I midten ses overlevende Angel Colon. (Foto: Brendan SMIALOWSKI © Scanpix)

Allerede kort efter de første skud havde lydt på diskoteket Pulse omkring klokken 2 natten til søndag, ankom den første tilskadekomne til hospitalet i Orlando.

Vedkommedes tilstand var stabil, og det gjorde lægerne optimistiske omkring de andre sårede, der begyndte at strømme ind.

Men personalet på Orlando Regional Medical Center blev klogere.

Der ankom i løbet af natten så mange hårdt sårede natklubgæster, at det næsten blev for meget af det gode for personalet, og flere brød sammen, fortæller en af lægerne Dr. Kathryn Bondani i følge nyhedsbureauet AP.

- De ankom i vognlæs, i ambulancelæs, siger hun.

Ekstra mandskab kaldt ind

Faktisk pressede mængden af sårede redningssystemet så meget, at man løb tør for ambulancer. I stedet for måtte brandbiler og lastbilchauffører transportere sårede til hospitalet.

Og personalet måtte kalde ekstra mandskab på arbejde, som kunne tage sig af de mange alvorlige skudsår.

Nyheden om den tragiske begivenhed spredte sig så hurtigt, at sygeplejersker selv troppede op på arbejdet for at hjælpe til.

Hospitalet lignede ifølge nogle af beskrivelserne fra personalet en 'krigszone' med sårede patienter i alle hjørner. Operationsstuerne var overfyldte, og tempoet ekstremt højt på grund af patienternes kritiske tilstand. Skudsår skulle behandles, og blod skulle gives. Brækkede lemmer skulle have gips på.

- Vi fik den ene patient efter den anden. Vi gik i bogstaveligste forstand fra den ene operationsstue til den anden og gjorde det igen og igen, siger en anden læge på arbejde den nat ved navn Dr. William Havron til AP.

Hospitalet ligger ikke langt fra natklubben, hvor skyderiet begyndte omkring klokken 02.00 natten til søndag. Og den korte afstand har reddet liv.

Ni kunne ikke reddes

Normalt behandler hospitalet fire-fem patienter hver nat.

Denne gang skulle 44 menneskeliv forsøges reddet.

De skulle behandles for skudsår på alle tænkelige steder på kroppen og andre alvorlige kvæstelser.

Ni af de sårede stod ikke til at redde og blev allerede erklæret død ved ankomsten.

27 er fortsat indlagt tirsdag aften. Seks af dem er i meget kritisk tilstand, og en af disse er ramt i hovedet af skud.

To kommer med sikkerhed til at få varige fysiske mén, kom det i dag frem på et pressemøde med nogle af lægerne på arbejde den nat.

Overlevede ved at spille død

En af dem, der blev kørt af sted mod hospitalet er den unge mand Angel Colon, der i dag på et pressemøde trådte frem siddende i kørestol og med bævrende stemme fortalte om den gruopvækkende nat.

Han blev skudt tre gange, i benet, hånden og hoften og overlevede ifølge ham selv, fordi han spillede død.

Oven i købet gik gerningsmanden rundt og tjekkede, om ofrene var døde. Han skød dem derfor også på klods hold, fortæller den overlevende unge mand.

Kort forinden have han netop skudt to piger, der lå lige ved siden af Angel Colon.

- Dette sygehus er fantastisk. Hvis det ikke var for dem, ville jeg ikke være her i dag, sagde han på pressemødet.

Gerningsmanden, Omar Mateen, skød og dræbte 49 personer på natklubben Pulse. 53 blev såret under angrebet, er betragtes som det mest blodige af sin slags i USA's historie.

Han blev selv dræbt efter mislykkede gidselforhandlinger med politiet, der i stedet for besluttede at storme diskoteket ved at lave hul i muren.

Det fik gerningsmanden til at komme ud af et af hullerne bevæbnet, hvorefter betjente fik nedkæmpet ham omkring klokken 05.00 lokal tid.