Sæddonation uden loft i USA: Kianni har fundet flere end 50 halvsøskende

I USA er der ingen grænser for, hvor mange børn en sæddonor må være biologisk far til. DR har mødt en kvinde med søskende i fire forskellige lande.

Kianna har fundet 52 halvsøskende, som hun deler donorfar med.

- Pyh, det er intenst nu. Jeg kan mærke, at jeg bliver rigtig nervøs.

21-årige Kianni Arroyo kigger på ankomsttavlen i Orlandos lufthavn.

Lige om lidt skal hun møde en ny halvsøskende for første gang og holder stramt fast om velkomstskiltet, som lyder: "Jeg leder efter min halvsøster, Sheena” med to DNA-strenge på hver side af Sheenas navn.

Kianni Arroyo har altid vidst, at hun var donor-barn.

Hendes mor blev insemineret med sæd fra "anonym donor 2757, 177 cm høj med irske rødder".

Dengang fortalte klinikken, at kun fem familier ville få tilbudt samme donor, og at Kianni ikke ville have nogle søskende indenfor en radius på 400 kilometer.

Altså ingen halvsøskende i hendes hjemstat Florida.

21-årige Kianni Arroyo er enebarn, men har opdaget, at hun har en hær af søskende. I USA er der ikke noget loft over, hvor mange børn en sæddoner må være biologisk far til.

Men Kianni har på nuværende tidspunkt fundet ni halvsøstre og brødre i netop Florida - endda ganske tæt på, hvor hun selv bor.

Antallet af halvsøskende stiger og stiger

Som en anden DNA-detektiv forsøger hun nu at kortlægge, hvor mange halvsøskende der er derude. Indtil videre har hun fundet 52 i fire lande - hvor hovedparten bor i otte af USA's delstater.

Her bor Kiannis halvsøskende. Hun har fundet 52 af dem i fire forskellige lande.
Her bor Kiannis halvsøskende. Hun har fundet 52 af dem i fire forskellige lande.

- Først, da vi var omkring 20, blev jeg rigtig glad. Tænkte det var en gave, da jeg jo altid har været enebarn. Men i takt med at tallet bare stiger og stiger, så bliver det ret overvældende og lidt skræmmende, fortæller Kianni.

Nu forsøger hun at finde og møde dem alle for at beskytte sig selv og dem.

Forelskelse mellem bror og søster

På Georgetown Universitet i Washington kalder juraprofessor Naomi Cahn USA's regler for sæddonorer for det vilde vesten.

Hun har længe været bekymret for, hvad hun kalder “utilsigtet blodskam”.

- Vi har ingen idé om, hvor mange børn der kommer til verden med hjælp fra sæddonation, eller hvor mange børn hver donor er biologisk far til, siger hun.

I USA er der intet loft for, hvor mange børn en sæddonor må være biologisk far til, og fertilitetsklinikker skal ikke rapportere til nogen myndighed, når de bruger sæd fra en donor.

- De skal oplyse, når de bruger donor-æg, men der er ikke noget lovkrav om rapportering, når det gælder donorsæd, fortæller Naomi Cahn.

Hun mener, at i takt med at kunstig befrugtning er blevet mere almindeligt, så er der brug for langt større kontrol og tilsyn.

- Når vi ikke har en øvre grænse pr. donor, så stiger risikoen for, at en halvbror eller halvsøster mødes senere i livet og uvidende forelsker sig i hinanden.

- Og her i USA begynder vi at se børn, der finder op mod 100 halvsøskende, og så begynder det at blive stærkt problematisk, siger professoren.

10.175 mulige børn pr. donor

Og netop den bekymring har fyldt meget i Kiannis familie.

Hendes bedstemor bad hende fra en meget tidlig alder om at lære sit donornummer udenad.

- Hun var altid så bange for, at jeg skulle møde og forelske mig i en halvbror uden at vide det. Så når jeg fik en ny kæreste, spurgte hun straks, hvem er hans forældre? Er han donorbarn? fortæller Kianni og smiler.

Men hun tager risikoen alvorligt og forstår ikke, hvorfor USA ikke indfører et loft.

Myndighederne i USA har indtil nu forklaret de manglende grænser med, at staten ikke skal blande sig i, hvem folk får børn med.

Det er derfor op til fertilitetsbranchen selv at sætte etiske grænser. Og her anbefaler brancheorganisation “The American Society for Reproductive Medicine" maksimalt 25 børn pr. donor pr. 800.000 indbyggere.

Og i en nation som USA med mere end 326 millioner mennesker - vil det svare til op mod 10.175 mulige børn pr. donor.

Grænser som i Danmark

Professor Naomi Cahn mener, at der skal indføres klare nationale grænser i USA - ligesom de fleste lande har gjort - herunder Danmark.

Men professoren mener, at selv Danmark skal tænke reglerne igennem igen.

- Det er beundringsværdigt, at I har en grænse på 12 børn pr. donor. Men de regler gælder jo kun i Danmark. Sædbankerne må stadig eksportere sæd fra samme donor til andre lande. Og i den her globale verden og med anonyme donorer kan to børn med samme DNA da godt løbe ind i hinanden senere i livet, siger Naomi Cahn.

Halvsøster vidste ikke hun var donorbarn

- Der… flyet fra Cleveland er landet, siger Kianni og smiler begejstret.

Den person, hun venter på, er sin nyfundne halvsøster, 21-årige Sheena Holland.

De er født med tre måneders mellemrum. Den ene i Florida. Den anden i Ohio. Men til forskel fra Kianni, har Sheena ikke altid vidst, at hun var donorbarn.

Hun har fundet ud af det for nyligt.

- Min mor fortalte mig det ud af det blå. Hun sagde, at hun ikke havde kunne finde det rette tidspunkt, men nu hvor jeg snart fyldte 21 år, var det på tide, fortæller Sheena i Ohio, mens hun er ved at pakke til en livsændrende rejse.

Se mødet mellem Kianni og Sheena, som er den 52. søskende, hun har fundet.

Sheena blev chokeret, for hun var vokset op med en mor og en far, og pludselig var alt vendt op og ned.

- Jeg blev forvirret og ked af det. Min biologiske far er anonym donor 2757. På den ene side ændrer det ikke noget sådan dag til dag, men samtidig ændrer det alt.

Da Sheena tog en DNA-prøve, matchede hun en af Kiannis søstre på en side for donor-børn, og derefter gik det stærkt.

- Kianni kontaktede mig og spurgte mig, om jeg ikke ville komme på weekend hos hende i Orlando. Og jeg sagde ja, fortæller Sheena, mens hun pakker børnebilleder af sig selv ned i kufferten.

- Men da jeg hørte, hvor mange vi er…. selvom jeg er enebarn og gerne vil have søskende, så blev jeg chokeret. Det tal er bare for meget, siger hun.

Har samme smag i mænd

- Jeg tror, at det er hende.

Kianni spejder ind i mængden af mennesker i Orlandos lufthavn.

- Ja, det er hende, siger Kianni og rækker armene ud.

- Du har lavet et skilt til mig, siger Sheena og smiler lidt genert, da hun krammer sin halvsøster i ankomsthallen.

 • Kianni, 21 år, til højre sammen med Elese, 20 år.
 • Maggie, 18 år
 • Fra venstre mod højre: Zac, 20 år - Marcus 19 år-  Rylie, 20 år - Ella 19 år, Isabella 20 år.
 • Ian 21 år sammen med Kianni.
 • Nederst, de 21-årige tvillinger Joana og Alana. Kianni, næstøverst, holder den enes barn.
 • Nick, 16 år.
 • Kianni sammen med tvillingerne Sophia og Ava, som i dag er 9 år.
 • Kianni sammen med Marcus på 19 år.
 • Kianni og hendes bror Zac sammen med - fra venstre til højre - de to tvillingepar Ava, Addison, Vivianna og Sophia.
 • Kianni sammen med Sheena, 21 år, til venstre.
1 / 10

De to unge kvinder begynder hurtigt at snakke løs. Og i bilen viser det sig, at de har samme musiksmag. Men også samme smag i mænd.

Deres kærester ligner hinanden af udseende. De er begge forlovede og skal giftes. Endda i samme måned.

Der er planlagt bryllup til januar i både Florida og Ohio.

Fra anonym til åben donor

Næste dag på stranden fortæller Kianni, at hun nu har mødt deres donor. Han har ændret sin status fra anonym til åben donor.

- Det var nervepirrende. Jeg vidste ikke, om jeg skulle give ham hånden eller give ham et kram. Men han gav mig heldigvis et kram, siger Kianni og fortæller, hvor chokeret donoren blev, da han fik at vide, hvor mange gange hans gener er blevet spredt indtil videre.

- Han var dybt chokeret, og da jeg ville vise ham billeder af os, sagde han, ej, stop, det er for meget.

Sheena ved ikke, om hun vil møde ham. Hun er stadig i gang med at forholde sig til alle de halvsøskende, som hun skal til at lære at kende.

- Det er unaturligt, at én mand får så mange børn. Jeg forstår ikke, hvorfor der ikke bliver indført grænser for donorer, siger hun og ryster på hovedet.

Kianni tager en 'selfie' af de to sammen med hver deres surfboard under armen.

Hun dokumenterer hvert eneste fund i et Excel-ark med fødselsår, køn og bopæl og introducerer nye halvsøskende på Instagram og på en lukket Facebook-side for børn af donor 2757.

- Det her handler om vores sikkerhed. Men ikke kun os halvsøskende. Jeg vil da ikke risikere, at mine børn måske forelsker sig i en ukendt kusine eller fætter. Så den eneste måde, vi kan beskytte os selv på, er ved at finde hinanden og have styr på hinanden.

Utilsigtet blodskam

 • Begrebet "accidental incest", som kan oversættes til utilsigtet blodskam, bruges til at beskrive, når to nært beslægtede har en seksuel relation uden at vide, at de for eksempel er halvsøskende.

 • Problemstillingen bliver jævnligt taget op i forbindelse med børn af sæddonorer, særligt anonyme, som måske ikke engang ved, at de er donorbørn. Eksempelvis kan to børn af samme sæddonor hypotetisk set mødes og danne par som voksne, uden at vide at de har deres biologiske far til fælles.

 • Det kan være problematisk for deres eventuelle afkom, da såkaldt "blodskam" medfører en stærkt forhøjet risiko for handikap og arvelige sygdomme.

 • En fransk videnskabelig artikel fra 2013 regner sig dog frem til, at risikoen for, at det sker, er marginal. Selv i fremtiden, når sæddonation har været praktiseret i flere generationer, vil kun seks ud af 820.000 fødsler i landet være et resultat af sådan en forbindelse. Ud af de 672 børn, som hvert år fødes med såkaldte recessivt nedarvede sygdomme, vil kun 0.079 - én hvert 13. år - kunne tilskrives donorproblematikken.

 • I Styrelsen for Patientsikkerhed afviser afdelingslæge Anne Cathrine Bollerup da også, at der er tale om en reel risiko for nedarvede sygdomme gennem "utilsigtet blodskam" mellem donorbørn. Også selv om dansk sæd eksporteres til hele verden, og en dansk udvekslingstuderende i Australien teoretisk set kan blive forelsket uden at vide, at det er hendes halvbror.

 • - I Danmark mener vi ikke, at der er en reel risiko for utilsigtet blodskam med det antal børn, donorerne må være ophav til. Og så længe man holder sig inden for de respektive landes kvoter, mener vi heller ikke, at det er en risiko i udlandet, siger hun.

I 21 Søndag i aften fortæller Lillian Gjerulf Kretz historien om det manglende sæddoner-loft i USA samt om mødet mellem Kianni og Sheena.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter