Sækkepibespillende topjurist afgør Mueller-rapportens skæbne

Trumps justitsminister afgør, hvor meget af undersøgelsen offentligheden skal have indblik i.

William Barr under høringerne op til hans indsættelse som justitsminister. (Foto: Yuri Gripas © Scanpix)

Lige nu er alle øjne i Washington rettet mod den amerikanske justitsminister, William Barr.

Han modtog fredag resultatet af Robert Muellers undersøgelse af, hvorvidt Trump-kampagnen ulovligt samarbejdede med Rusland under valgkampen i 2016.

Søndag var han klar med sit fire sider lange destillat. Her skriver han, at Mueller-undersøgelsen ikke kunne fastslå sammensværgelse eller koordination med Rusland.

Han skriver også, at han på baggrund af Muellers oplysninger ikke finder det bevist, at Trump har gjort sig skyldig i magtmisbrug.

Nu kræver blandt andet Demokraterne indsigt i selve rapporten, og det bliver i første omgang op til William Barr, hvor meget af den som kongressen og offentligheden får indblik i.

Her er fem ting, som er værd at vide om den 68-årige topjurist, der erstattede Jeff Sessions på posten i februar i år.

Det er ikke Barrs første tørn

William Barr fotograferet i weekenden efter at han modtog Mueller-rapporten. (Foto: JOSHUA ROBERTS © Scanpix)

William Barr har faktisk været justitsminister for USA før og er dermed både USA's 77. og 85. justitsminister.

Han havde nemlig posten fra november 1991 til januar 1993 under daværende præsident George H. W. Bush.

Han fik posten, efter at han i en periode var fungerende justitsminister og imponerede præsidenten med sin håndtering af en tilspidset gidselsituation i Talladega-fængslet.

Som justitsminister markerede han sig blandt andet som tilhænger af en vidtgående fortolkning af præsidentens ret til at benåde. Den holdning kan vise sig relevant i forbindelse med de, som er dømt i forbindelse med Mueller-efterforskningen.

Han var imod magtmisbrugs-efterforskning

William Barr under høringerne op til hans indsættelse som justitsminister. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Efter sin indsats i justitsministeriet har han stort set kun arbejdet i det private.

I 2017 valgte han uopfordret at indsende en 19 sider lang juridisk vurdering til det amerikanske justitsministerium. Den drejede sig om den del af Mueller-efterforskningen, som beskæftiger sig med, hvorvidt Trump har gjort sig skyldig i magtmisbrug, blandt andet ved at fyre FBI-direktør James Comey.

Her mente han, at Muellers præmis for efterforskningen baserede sig på en basal misforståelse af lovgrundlaget, og at eventuelle anklager ville underminere selve præsidentembedet.

William Barr har tidligere gjort sig til fortaler for en meget bred fortolkning af præsidentens udøvende magt. Eksempelvis mente han under præsident George H. W. Bush, at han slet ikke behøvede spørge kongressen om lov til at gå i krig med Irak.

Han og Robert Mueller er gamle venner

Robert Mueller på vej hjem fra kirke i går søndag. (Foto: TASOS KATOPODIS © Scanpix)

William Barr var Robert Muellers chef, første gang han var justitsminister.

De to har tilsyneladende holdt forbindelsen. Faktisk skriver amerikansk presse, at Barr og Mueller er venner.

Mueller og Barrs hustruer har gået på bibelskole sammen. Og Robert Mueller deltog i to af William Barrs tre døtres bryllupper.

Trods sin kritiske juridiske vurdering af dele af Mueller-efterforskningen, har han udtalt, at han er glad for, at netop Mueller skulle undersøge Trumps Ruslands-forbindelser.

Han har også sagt, at han forventer, at deres 30 år lange venskab vil fortsætte efter Muellers rapport.

Undervejs har han forsvaret efterforskningen og sagt, at han ikke mener, at Mueller står bag en "heksejagt", som Donald Trump ofte har kaldt hans undersøgelse.

Han er en hardliner på kriminalitet og migration

Trump og Barr i dialog tidligere på måneden. Trump har tidligere sagt at Barr var hans førstevalg som justitsminister. (Foto: SHAWN THEW © Scanpix)

Det fremgår af flere amerikanske medier, at Barr som jurist er respekteret uanset partifarve, og flere demokrater havde da også lovord under hans høring som justitsminister.

Det ændrer dog ikke på, at han i sine holdninger er ærkekonservativ og blandt andet har sat spørgsmålstegn ved retten til abort.

I 1992 skrev William Barr en rapport ved navn "Et forsvar for flere fængslinger".

Her argumenterede han, at "der findes ingen bedre måde at reducere kriminalitet end at identificere, gå efter og uskadeliggøre de forhærdede kriminelle, som begår et svimlende antal voldelige forbrydelser".

Under sin første tørn som justitsminister i starten af 1990'erne arbejdede Barr - ligesom Trump-regeringen i dag - for at begrænse muligheden for at søge asyl i USA.

Barr er en ferm sækkepibespiller

William Barr har tidligere deltaget i World Pipe Band Championships i Skotland. Han er dog ikke med på billedet her. (Foto: Russell Cheyne © Scanpix)

William Barr har været gift med sin kone siden 1973 og sammen har de tre døtre, som alle har uddannet sig som jurister.

Han er kendt for at være et humoristisk menneske. Da han første gang blev sværget ind som justitsminister i 1991, overraskede han gæsterne med et lille nummer på sækkepibe.

Valget af instrument var ikke helt tilfældigt.

Topjuristen var del af bandet "Denny & Dunipace Pipe Band" fra begyndelsen af 1980'erne og helt frem til starten af 1990'erne, hvor hans juridiske karriere overhalede de musikalske ambitioner.

Sammen med Denny & Dunipace Pipe Band deltog han flere gange i konkurrencer, deriblandt i World Pipe Band Championships i Skotland.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk