Sag om luksusmiddage presser Macrons miljøminister: 'Jeg har skaldyrsallergi og får ondt i hovedet af champagne'

Francois de Rugy har holdt luksusmiddage på skatteydernes regning.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron (th), og den franske miljøminister, Francois de Rugy, i Elyseepalæet i Paris i maj 2019. (Foto: POOL New © Scanpix)

Store hummere og champagne.

I Frankrig er Francois de Rugy, der er miljøminister i Macrons regering, kommet i strid modvind efter afsløringer af luksusmiddage afholdt i hans hjem.

- Jeg kan ikke lide det; jeg spiser det ikke. Jeg har skaldyrsintolerance, en allergi. Og jeg får ondt i hovedet af champagne, sagde en meget presset minister til fransk tv, BFMTV, i dag.

Det var i den tidligere rolle som formand for Nationalforsamlingen fra juni 2017 til oktober 2018, at Francois de Rugy arrangerede luksusmiddage i hjemmet med sin kone.

Miljøminister Francois de Rugy og hans kone, journalisten Severine Servat i februar 2019. (Foto: POOL New © Scanpix)

Renovering af embedsbolig

Billeder viser et bord dekoreret med rosenblade og rækker af kæmpe hummere og vin fra parlamentets kælder til en værdi af 3.500 kroner per flaske, skriver Sveriges Radio.

Og ifølge det franske medie Mediapart var der tale om adskillige overdådige middage for venner og familie.

Francois de Rugy har desuden brugt 450.000 skattekroner til en renovering af sin embedsbolig på den ekstravagante Boulevard Saint-Germain ved Seinens bred.

Luksusforbruget i sig selv er ikke ulovligt, men et slag for regeringen og Emmanuel Macron, der i forvejen kæmper mod et image af at være "de riges præsident", skriver Reuters.

Et billede af politikere som kongelige

Miljøministeren selv siger, at det var tale om arbejdsmiddage.

Og med grådkvalt stemme sagde Francois de Rugy i dag, at han er meget vred, at der er tale om mudderkastning, og at han de seneste dage bare har haft lyst til at bure sig selv inde.

Politiske kommentatorer spørger nu sig selv, om miljøministeren kan blive på posten.

- De dyre vaner støder mange franskmænd, fordi de viser et billede af en gammel kultur, hvor politikerne opfører sig som kongelige. Og det er netop det, som de store protester mod Macron har handlet om, skriver Sveriges Radios korrespondent, Beatrice Janzon.

Facebook
Twitter