Sammenbrud i brexit-forhandlinger: Labour opgiver at lande en aftale

Forhandlingerne mellem Theresa May og Labour er brudt sammen.

Premierminister May og Labour-leder Jeremy Corbyn har i de seneste uger forsøgt at finde en fælles løsning på brexit. Det opgiver de nu. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Det britiske oppositionsparti Labour forlader de tværpolitiske forhandlinger om brexit.

Det oplyser Labour-leder Jeremy Corbyn i et brev til premierminister Theresa May.

Corbyn siger, at forhandlingerne med premierminister Mays regering "er nået så langt, de kan".

De to partier har brugt de seneste seks uger på at forhandle om en alternativ brexit-plan, efter det er blevet klart, at Theresa Mays regering ikke har kunnet få støtte til sin aftale i det britiske parlament.

Her er hun blevet mødt af flere eftertrykkelige nederlag i sit forsøg på at få sin brexit-aftale stemt igennem i London.

Det fik May til at række hånden ud til rivalerne fra Labour, men heller ikke det er altså lykkedes.

Corbyn skriver i sit brev til premierministeren, at seks ugers tværpolitiske forhandlinger ikke kunne fortsætte på grund af den "voksende svaghed og ustabilitet i regeringen", skriver BBC.

Han tilføjer også, at han ikke har tillid til, at Mays regering vil kunne lande en aftale, fordi "premierministerens autoritet er undergravet".

May: Tror stadig på aftale

En talsmand for Theresa May siger, at de to parter opnåede stor fremgang, men at der var store udfordringer inden for emner som told og en mulig ny folkeafstemning, beretter Reuters.

Talsmanden siger, at det står klart, at der ikke kommer "en fuldstændig aftale" med Labour, men premierministeren tror fortsat på forhandlinger med det nordirske støtteparti DUP og internt hos de konservative.

May har tre gange tidligere bedt parlamentet om at vedtage planen, som hun i november 2018 gav EU håndslag på, men alle tre gange er brexitplanen blevet nedsablet i det britiske parlament.

En af årsagerne til, at May ikke har kunnet få sin brexit-aftale igennem har været stor modstand fra sine partifæller samt DUP.

I marts lovede May ligefrem at trække sig, hvis hendes parlamentskolleger til gengæld stemte for hendes brexitplan. Men heller ikke det var nok til at få støtte til skilsmisseaftalen.

Meldingen fra Corbyn i dag er, at hans parti vil kunne støtte en aftale om en permanent toldunion, og at partiet ønsker endnu en folkeafstemning.

Mays regering har flere gange afvist muligheden for en ny folkeafstemning og har understreget, at det er vigtigt at levere det farvel til EU, som et flertal af briterne stemte for i sommeren 2016.

Storbritannien skulle efter planen have forladt EU den 29. marts, men manglende politisk opbakning har ført til, at farvellet til EU er udskudt indtil 31. oktober.

Tirsdag oplyste en talsmand for premierministeren, at hun vil bringe aftalen til afstemning igen i den uge, der begynder den 3. juni.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter