Sammenhæng mellem stress og tinnitus

Svenske forskere har påvist, at risikoen for at få tinnitus er mere end dobbelt så høj, hvis man lider af stress. Det er første gang, at denne sammenhæng påvises.

Er du stresset, har du dobbelt så høj risiko for at få tinnitus, som din ikke-stressede kollega.

Stressede mennesker er mere end dobbelt så udsatte for at blive ramt af tinnitus, som kolleger, der ikke lider af stress.

Tinnitus er det medicinske navn for en brusende eller hylende tone for øret, som ikke kommer udefra.

Sammenhænget er påvist ved en svensk undersøgelse, udført ved Karolinska Institut og Stressforskningsinstituttet ved Stockholms Universitet.

- Så vidt vi ved, er vores undersøgelse enestående. Vi påviser, at risikoen for at få tinnitus mere end fordobles, hvis man er følelsesmæssigt udmattet. Det er noget vi altid har haft mistanke om, men nu viser vi det sort på hvid, siger docent Dan Hansson fra Karolinska Institut til avisen Sydsvenska Dagbladet.

Hønen og ægget

Undersøgelsen omfatter 348 personer.

At der er et sammenhæng mellem tinnitus og stress er ikke ensbetydende med, at man kan konkluderer, at stress er årsag til tinnitus.

- Lige nu kan man ikke sige, hvad der er hønen og hvad der er ægget. Det mest sandsynlige er nok, at sammenhæget går den anden vej. At personer med tinnitus også har større risiko for at få stress, siger Dan Hansson.

Facebook
Twitter