Sammenligner EU-aftaler med Hitlers magtovertagelse

Globaliseringskritikere fra Attac sammenligner de seneste EU-aftaler med Hitlers antidemokratiske lov fra 1933.

Attac-aktivister foran Kancellihuset i Berlin. (Foto: WOLFGANG KUMM © Scanpix)

I Tyskland vækker et postkort harme, der i billedsprog sammenligner den europæiske stabilitetspagt og finanspagten med den såkaldte Ermächtigungsgesetz - et berømt stykke lovgivning Adolf Hitler gennemførte i 1933 og dannede grundlaget for Nazi-Tysklands diktatur.

Det er globaliseringskritikerne fra Attac, der er postkortets afsender, der er blevet sendt til alle medlemmer af den tyske forbundsdag.

Das Ermächtigungsgesetz gjorde det muligt at gennemføre lovtekster og forordninger, at forbyde partier og at forfølge partiers medlemmer.

Ermächtigungsgesetz kan oversættes til dansk som bemyndigelsesforordningen.

Postkortet forside viser et billede af den tyske rigsdag under overskriften ESM & Fiskalpagt (den europæiske stabilitetspagt og finanspagten) - for neden står der skrevet: Ermächtigungsgesetz 2.0.

postkortets bagsside står følgende skrevet:

- Med nazisternes knytnæve i nakken stemte Rigsdagens folkevalgte i 1933 (på nær KPD og SPD) for bemyndigelsesforordningen, der fik dem til at opgive deres kontrolrettigheder.

- I dag har de folkevalgte - der stemmer for den europæiske stabilitetspagt, og giver et ikke-valgt og ikke regnskabspligtigt direktorium ubegrænset finansiel magt - ingen undskyldning.

- Vi vil offentliggøre alle enkelte medlemmers stemmeadfærd og minde dem og den ved enhver lejlighed.

(© Bündnis 90/ Die Grünen)

Formanden for det tyske Parti De Grønne er bestyrtet:

- Jeg er altid åben for hård kritik, men denne form relativering og historieforvrængning overskrider et mål, der ikke er acceptabel, siger Claudia Roth til Der Spiegel.

FacebookTwitter