Sammenstød i Brasiliens hovedstad - Bolsonaro-tilhængere stormer kongresbygningen

. (Foto: © Adriano Machado, Ritzau Scanpix)

Brasiliens kongres er her til aften blevet stormet af demonstranter.

- Det er en situation, som stadig udvikler sig, men det, vi har set, er rigtig mange mennesker, som har valgt at invadere Kongressen, siger DR's korrespondent i Sydamerika Kristian Almblad.

Det er også lykkedes for demonstranterne at trænge ind i kongresbygningen.

- Vi kan også se billeder inde fra Kongressen. Der foregår en form for hærværk eller vandalisme inde i Kongressen. I dag er det søndag, så der er formentlig ikke politikere til stede derinde.

- Men selve bygningen er en demokratisk institution, så derfor er det her noget, der rydder alle flader i Brasilien. Det er selvfølgelig meget, meget alvorligt, når man ser en invasion af Kongressen, siger Kristian Almblad.

  • Demonstranter er trængt ind i flere embedsbygninger i Brasilia. (Foto: © Adriano Machado, Ritzau Scanpix)
  • . (Foto: © Eraldo Peres, Associated Press)
  • . (Foto: © Adriano Machado, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Det er tilhængere af den forhenværende præsident Jair Bolsonaro, der er endt i sammenstød med det brasilianske politi. Det skriver AFP og CNN Brasil.

Kristian Almblad formoder også, at det er Bolsonaro-tilhængere.

- Vi kan med ret stor sikkerhed sige, at det er Bolsonaro-tilhængere. De er for det første klædt i Brasiliens farver, som er kendetegnende for Bolsonaros tilhængere. Vi kan også høre det på tilråbene, der kommer, siger han.

Det er tilråb som "ned med Lula" og "I har stjålet valget", demonstranterne kommer med ifølge Kristian Almblad.

Politiet har brugt tåregas i forsøget på at stoppe demonstranterne.

Utilfredsheden hos Bolsonaro-tilhængerne skyldes, at han tabte valget i oktober til den venstreorienterede Luiz Inácio Lula da Silva - bedre kendt som Lula. Han blev indsat som præsident den 1. januar, og allerede her havde man forventet uro.

Tilhængere af Bolsonaro nægter at anerkende Lula som præsident.

Jair Bolsonaro såede i månederne op til præsidentvalget tvivl om valgsystemets pålidelighed uden dog at have beviser herfor.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bekræfter præsidentkontoret, at præsident Lula lige nu opholder sig i Sao Paulo, og altså derfor ikke er i nærheden af urolighederne i hovedstaden Brasilia.

På Twitter skriver formanden for Brasiliens senat, Rodrigo Pacheco, at han er i telefonisk kontakt med myndighederne, som fokuserer alle kræfter på at få kontrol over situationen.

- Jeg afviser på det kraftigste disse antidemokratiske handlinger, som omgående skal stå til ansvar for loven, skriver Rodrigo Pacheco.

Brasiliens justitsminister, Flavio Dino, skriver på Twitter, at alle de kræfter, der er til rådighed i politiet er på arbejde, og at forstærkninger er på vej.

- Dette absurde forsøg på at påtvinge viljen med magt vil ikke sejre, skriver han.

  • Demonstranter på Esplanada dos Ministerios-pladsen, som ligger tæt ved flere embedsbygninger i Brasilia. (Foto: © EVARISTO SA, Ritzau Scanpix)
  • Demonstranter og kampklædte betjente. (Foto: © EVARISTO SA, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Ifølge Kristian Almblad tyder det på, at demonstranterne i øjeblikket er i overtal i forhold til sikkerhedsstyrkerne.

- Lige nu foregår der en kæmpe opgradering af sikkerhedsmandskabet i Brasilia, som skal forsøge at få de her folk ud igen, siger Kristian Almblad.

Lørdag godkendte Flavio Dino, at nationalgarden kunne tages i brug til "beskyttelse af den offentlige orden og offentlig og privat ejendom" i området omkring Esplanada dos Ministerios, som er et parkområde foran blandt andet kongresbygningen.

I samme ombæring blev adgangen til Esplanada dos Ministerios lukket. Ifølge CNN Brasil skyldtes den forstærkede sikkerhed, at det var forventet, at karavaner af demonstranter og Bolsonaro-tilhængere ville ankomme til den brasilianske hovedstad.

Demonstranter inde i bygningen. (Foto: © Eraldo Peres, Associated Press)

Brasiliens forhenværende præsident Bolsonaro er blevet heftigt sammenlignet med sit amerikanske modstykke, Donald Trump, og disse uroligheder drager også store paralleller til 2021, hvor tilhængere af netop Donald Trump stormede den amerikanske kongres.

- Det er klart, at snakken, både blandt brasilianere, men også ude i verden, selvfølgelig er, om det her er en kopi af det, vi så i USA for to år siden (stormen på Kongressen i USA 6. januar 2021, red.). Det er næsten på toårsdagen.

- Vi ved, at Bolsonaro på mange måder kopierede Donald Trump, at han ser op til Donald Trump. At det er ham, der står bag det her, det kan vi ikke sige direkte. Bolsonaro befinder sig ikke engang i Brasilien, han tog afsted kort før nytår.

- Vi kan ikke sige, at det er Bolsonaro, der styrer det her, men det er helt klart folk, som har sympati med Bolsonaro, som står bag det her, siger Kristian Almblad.