Sammenstød i Pakistan: Politiet forsøgte at anholde landets tidligere premierminister

Tilhængere af Imran Khan forhindrede i går politiet i at anholde oppositionslederen.

Tilhængere af Imran Khan blokerer politiets adgang til oppositionspolitikerens hjem. (Foto: © Arif ALI, Ritzau Scanpix)

- Politiet er ankommet for at smide mig i fængsel. De tror, at nationen vil slumre, når Imran Khan ryger i fængsel. Men I skal modbevise dem, I skal bevise, at I er en levende nation.

Sådan lød det i går fra den pakistanske oppositionsleder, Imran Khan, i en video på Twitter.

Uden for hans hjem i den pakistanske megaby Lahore var uropoliti i kamp med omkring 200 tilhængere af den tidligere premierminister, som var dukket op ved Khans hjem for at forhindre politiet i at anholde ham.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters angreb Khans tilhængere politiet med sten og mursten, hvorefter politiet svarede igen med vandkanoner og knipler:

- Jeg kæmper jeres kamp. Jeg har kæmpet hele mit liv og vil fortsætte, lød det fra den tidligere cricketstjerne.

- Men hvis der sker noget med mig, og jeg ryger i fængsel eller bliver dræbt, så skal I bevise, at denne nation vil fortsætte sin kamp uden Imran Khan. Regeringen består af tyve, og I skal aldrig acceptere det, tordnede han.

Luften var tung af tåregas i går, fremgår det af denne video, der er optaget fra Imran Khans tag:

Beskyldes for at sælge gaver

- Vi kommer til at arrestere Imran Khan i dag og fremstille ham i retten, lød det i går fra den pakistanske indenrigsminister, Rana Sanaullah, men det lykkedes altså ikke.

Imran Khan gjorde sig til en nationalhelt i Pakistan ved blandt andet at være med til at vinde VM i cricket i 1992. (Foto: © STEPHEN DUPONT, Scanpix Danmark)

Gårsdagens hændelse var myndighedernes andet forgæves forsøg på at anholde Imran Khan, der beskyldes for på ulovlig vis at have solgt gaver, som han modtog, da han var Pakistans premierminister fra 2018-22.

Ifølge de pakistanske myndigheder vil man anholde oppositionslederen, fordi han er udeblevet fra retten i forbindelse med sagen.

Omvendt siger Khan-lejren, at han har fået tilladelse til at blive væk af sikkerhedsmæssige årsager, og politiet derfor ikke har ret til at anholde ham, beretter Reuters.

Sagen mod ham er politisk motiveret, lyder det fra den tidligere premierminister, der beskylder myndighederne for at ville anholde ham, så han ikke kan deltage ved valget i Pakistan senere i år.

- Om jeg er i fængsel eller ej, kan de ikke forhindre mit parti i at vinde, lød det i går fra den 70-årige oppositionsleder, beretter BBC.

Fra den pakistanske regerings side afviser man beskyldningerne og siger, at politiet blot følger domstolenes beslutning.

Zartaj Gul, der er blandt lederne i Imran Khans PTI-parti, beskyldte i går politiet for at fare for voldsomt frem:

Beskylder USA og sin efterfølger for komplot

Khan har krævet nyvalg, siden han som den første pakistanske premierminister nogensinde blev væltet ved et mistillidsvotum i det pakistanske parlament i april sidste år.

Det har han gjort ved utallige vælgermøder. Herunder et i november sidste år, hvor han blev skudt i benet under et attentatforsøg, som han beskylder Pakistans nuværende premierminister, Shehbaz Sharif, for at stå bag.

  • Imran Khan får assistance efter attentatforsøget i november, hvor han blev skudt i skinnebenet. (Foto: © Urdu Media, Ritzau Scanpix)
  • En tilhænger af den tidligere premierminister foran hospitalet i Lahore, hvor han modtog behandling. (Foto: © Arif ALI, Ritzau Scanpix)
  • Imran Khan var i stand til at stille op til billeder dagen efter attentatforsøget. (Foto: © Arif ALI, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Det afviser Shehbaz Sharif, som også afviser Imran Khans krav om et nyvalg og fastholder, at det pakistanske valg først afholdes senere i år som planlagt.

Mistillidsvotummet mod Imran Khan i april fandt sted trods stor modstand fra Khan, der opløste det pakistanske parlament for at undgå mistillidsafstemningen. Den pakistanske højesteret fastslog efterfølgende, at det var et brud på Pakistans forfatning, og han tabte den efterfølgende afstemning i parlamentet.

Tilhængere af den afsatte politiker under et vælgermøde i Lahore i oktober 2022. (Foto: © K.M. Chaudary, Associated Press)

Han har siden hævdet, at han er offer for en amerikansk konspiration for at få ham fjernet. USA nægter dog beskyldningerne, og den tidligere premierminister har ikke fremlagt beviser for sin påstand.