Samuelsen om iranske sanktioner: Et skridt på vej mod resolut udenrigspolitik

Der er grænser for, hvad vi skal finde os i, siger udenrigsministeren om de attentatplaner, der nu fører til EU-sanktioner mod Iran.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) håber på, at flere måneders arbejde for nye sanktioner mod Iran i dag bliver endeligt vedtaget. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Der er klare grænser for, hvad vi skal finde os i. Og når de grænser overtrædes, kræver det et resolut svar.

Sådan lyder det fra Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), om de sanktioner, som EU-landene i går blev enige om at indføre mod Iran som følge af de formodede attentatplaner, der var rettet mod eksiliranere i Danmark og Frankrig.

- Der er grænser for, hvad vi skal finde os i, og når fremmede magter forsøger at planlægge attentater på europæisk jord, skal der komme et svar, siger udenrigsministeren til DR Nyheder.

Sanktionerne forventes at blive endeligt vedtaget i dag på et ministermøde i Bruxelles, og helt konkret vil de ifølge udenrigsministeren ramme en leder og en ansat i det iranske efterretnings - og sikkerhedsministerium, som begge vil blive optaget på EU's terrorliste.

Enhver overtrædelse kræver svar

Den formodede attentatplan sidste år førte til en stor politiaktion den 28. september, hvor både Storebælts - og Øresundsbroen blev lukket, og trafikken i dele af landet blev påvirket.

- For mig er det et yderligere skridt i retningen af at komme tættere på en resolut udenrigspolitik. Hvor vi svarer konkret, hver gang vi ser nogle, der overskrider de grænser, som vi vil stå for i Danmark. Det kan være et angreb på vores ytringsfrihed eller vores liberale frihedsrettigheder, siger Anders Samuelsen og fortsætter:

- Det er også derfor, vi har ændret i måden, vi giver støtte til palæstinensere på, og derfor vi har stoppet for mulighed for våbeneksport til Saudi-Arabien.

Udenrigsministeren har arbejdet sammen med sin franske kollega siden efteråret for at få gennemført sanktionerne, og det har ikke været helt let.

- Det, der har været svært, har været at få samlet hele Europa for at få det her gennemført. Det håber jeg, vi nu er lykkedes med, så de her sanktioner kan træde i kraft, siger Anders Samuelsen.