Samuelsen om ny Krim-strid: Danmark bakker klart og utvetydigt op om Ukraine

Der er en risiko for, at situationen kan eskalere, siger udenrigsministeren.

Det er ”meget foruroligende”, at russiske flådefartøjer i går åbnede ild mod tre ukrainske skibe og derefter tog kontrol med dem.

Derfor er der brug for, at det internationale samfund står sammen og i fællesskab tager afstand fra Ruslands ageren ved den omstridte Krim-halvø.

Det er meldingen fra den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), der giver sin fulde støtte til Ukraine.

- Danmark bakker klart og utvetydigt op om Ukraine, og russerne skal stoppe deres aggressioner. Vi bliver nødt til at få deeskaleret situation, og der påhviler Rusland et kæmpestort ansvar, siger han.

- Det er en meget foruroligende udvikling, vi er vidner til, og der er ingen tvivl om, at der er en risiko for, at situationen kan eskalere.

'En meget alvorlig trussel'

Striden begyndte i går, efter at den ukrainske flåde ville flytte en lodsbåd og to mindre panserede skibe fra Sortehavs-kystbyen Odessa til Mariupol, der ligger ud til Det Azovske Hav.

De ukrainske skibe blev stoppet, da de ville sejle fra Odessa til Mariupol. Rusland annekterede i 2014 Krim, men resultatet af folkeafstemningen er med få undtagelser ikke anerkendt internationalt.

Den rejse kræver, at skibene passerer det snævre Kertj-stræde mellem Rusland og Krimhalvøen, som russerne annekterede fra Ukraine i 2014.

Ifølge de ukrainske myndigheder blev lodsbåden påsejlet af et russisk flådefartøj, og der blev efterfølgende åbnet ild mod de ukrainske skibe.

Herefter blev de tilbageholdt at den russiske kystvagt, og Kertj-strædet blev dernæst blokeret for al gennemfart.

Ruslands føderale sikkerhedstjeneste, FSB, bekræftede søndag aften, at der var blevet brugt våbenmagt for at stoppe de ukrainske skibe. Det skyldtes ifølge russerne, at skibene var sejlet ulovligt ind i russisk farvand, og ifølge FSB er der uomtvistelige beviser for, at den ukrainske regering "forberedte og styrede provokationerne i Sortehavet".

Men den udlægning blev efterfølgende afvist Ukraines præsident.

- Vi ser det som en aggressiv handling og en meget alvorlig trussel. Desværre er der ikke nogen røde linjer for Rusland, sagde præsident Petro Porosjenko i går.

Russerne har det store ansvar

Det ukrainske parlament skal senere i dag stemme om, hvorvidt der skal indføres militær undtagelsestilstand i Ukraine.

Derudover har den seneste udvikling vakt international opsigt, og FN’s Sikkerhedsråd har efter anmodning fra Rusland og Ukraine indkaldt til et ekstraordinært hastemøde senere i dag for at drøfte den tilspidsede situation.

Anders Samuelsen afventer lige nu det møde, før han vil tage stilling til, hvordan Danmark skal forholde sig mere specifik til sagen. Men han mener, at det er russerne, der har det store ansvar.

Hverken Danmark eller resten af vesten har nemlig anerkendt russernes annektering af Krim-halvøen. Og ifølge den danske udenrigsminister er situationen kun blevet forværret, efter at Rusland tidligere på året valgte at åbne en bro mellem halvøen og det russiske fastland.

- Det var endnu en eskalering af konflikten og endnu et brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet. Og nu kommer det her oveni. Det er Rusland, der har det helt store ansvar, og derfor er min opfordring, at hele det internationale samfund skal lægge pres på Rusland, siger han.

Se igennem fingrene med lovbrud

Udenrigsministeren påpeger samtidig, at sagen også er principielt vigtig for et lille land som Danmark.

- Det her er en udfordring af alt, hvad der hedder international lov og orden. Ukraine er lillebror i forhold til Rusland. Og små lande som Danmark er meget afhængige af, at man overholder international lov og orden og respekterer de grænser, der er fastlagt, siger han og fortsætter:

- Det gør russerne ikke, og hvis man ser igennem fingrene med disse lovbrud, kan det på den lidt længere bane få konsekvenser for Danmark.

De russiske myndigheder har her til morgen genåbnet Kertj-strædet for civil skibstrafik.

Men de ukrainske skibe er fortsat tilbageholdt i Kertj Havn, oplyser øjenvidner til nyhedsbureauet Reuters.

Der er ingen tegn på, at fartøjerne er kommet noget til, og der er blevet set folk i flådeuniformer ved fartøjerne.

Den russiske flåde har her til morgen genåbnet Kertj-strædet for skibsfart. (© Scanpix)