Samuelsen: Vi bakker stadig op om atomaftalen

Udenrigsministeren beklager den amerikanske beslutning om at trække sig fra aftalen med Iran.

Anders Samuelsen siger, at Danmark deler amerikanske bekymringer om Irans udvikling af ballistiske missiler. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er ærgerlig over, at Donald Trump og USA ikke længere vil være del af atomaftalen med Iran.

Men Danmark fortsætter sammen med EU med at bakke op om aftalen, siger han kort efter meldingen fra Det Hvide Hus.

- Dagens melding fra USA ændrer ikke på, at vi fra dansk side og europæisk side fortsat bakker op om atomaftalen. Derfor beklager jeg den amerikanske beslutning, siger Anders Samuelsen i en skriftlig kommentar.

Han henviser til, at aftalen har sikret indblik i Irans civile atomprogram via inspektioner fra det internationale atomenergiagentur, og derfor er central for sikkerheden.

- Fra dansk og europæisk side ønsker vi at holde fast i atomaftalen, så længe IAEA verificerer iransk efterlevelse, siger Anders Samuelsen.

Udenrigsministeren understreger, at opbakningen til aftalen ikke skal misforstås som naivitet, når det gælder Iran.

- Vi deler jo grundlæggende USA’s bekymringer i forhold til Irans destabiliserende regionale adfærd og dets ballistiske missilprogram. Derfor støtter regeringen også, at der lægges yderligere pres på iranerne på de områder. Dette bør dog ske i tillæg til atomaftalen, siger Anders Samuelsen.

Facebook
Twitter