Saras far blev myrdet af islamister – nu støtter hun præsidentens magtovertagelse i Tunesien

20-årige Sara Brahmis far blev dræbt for at kæmpe for demokrati i Tunesien. Nu støtter hun manden, der har sat landets parlament ud af kraft.

Sarah Bramis far blev dræbt, da hun var 12 år. Hun håber, at præsidenten kan stille de ansvarlige til ansvar. Foto: Michael S. Lund.

Hun var kun 12 år, da hendes far blev skudt foran familiens hjem i Tunesiens hovedstad. En mand på motorcykel kørte op på siden af den 58-årige politikers bil og åbnede ild. 11 kugler dræbte ham i et politisk mord, der sendte chokbølger gennem landet.

- Jeg savner ham hver dag, men det skal du ikke spørge ind til. Så kommer jeg bare til at græde, siger den nu 20-årige Sara Aouinia Brahmi, da jeg møder hende i hjemmet i Tunis.

Hendes øjne bliver blanke, da hun nævner savnet.

Faren, Mohamed Brahmi, var politiker og demokratiforkæmper i Tunesien og en stærk kritiker af både landets tidligere militærdiktatur og af religiøse ekstremister. Og mordet på ham – og et halvt år tidligere på hans politiske kollega Chokri Belaid - sendte Tunesien ud i en af de største politiske kriser siden landets revolution i 2011.

Nu er landet igen i politisk uvejr.

20-årige Sara Aouinia Brahmi har fået trusler fra islamister flere gange, efter at hun er begyndt at blande sig mere i den politiske debat i landet.

Det er den eneste udvej

Sidste uge suspenderede landets præsident, Kais Saied, Tunesiens folkevalgte parlament, og pansrede militærkøretøjer blokerer i dag indgangene til folkestyret. Præsidenten har taget kontrollen over det meste af magten i landet, ophævet parlamentarikernes immunitet og vil have politikere retsforfulgt.

Men mange tunesere, jeg møder, støtter præsidentens handlinger, som ellers ligner et kupforsøg.

Sara Aouinia Brahmi har selv været på gaden flere gange for at demonstrere det seneste år. Mod korrupte politikere, politivold og elendig corona-håndtering. Og også hun støtter præsidentens drastiske tiltag.

- Regeringen har været korrupt og har intet gjort for at løse landets problemer. Det er kriminelt den måde, de har håndteret corona på. Så vi har protesteret, og vi er blevet mødt med vold og tilfældige arrestationer, siger hun.

Præsidentens overtagelse af magten ser hun som den eneste udvej lige nu. Og så håber hun, at han kan få folk stillet til ansvar for hendes fars mord.

- Han siger, han vil retsforfølge de politikere, der har begået ulovligheder, og hvis Kais Saied er ham, der kan sætte dem, der stod bag min fars mord, bag tremmer, så er jeg med ham, siger hun og fortsætter:

- Jeg kan godt tage fejl med Kais Saied, men der er folk, der kommer op at slås i parlamentet. Der er hadtale og politikere, der støtter ekstremistiske grupper. Folk dør i tusindtal af covid-19, så situationen er farlig, og han gør noget ved det. Suspenderingen af parlamentet er midlertidig. Og hvis han udvikler sig til en diktator, vil jeg være den første på gaden for at vælte ham.

Holder parti ansvarlig for fars død

Sara Aouinia Brahmi er indædt modstander af Tunesiens store islamistiske parti, Ennahda. Partiet er blevet det største i landets parlament ved samtlige valg efter landets revolution for ti år siden. Ved det seneste parlamentsvalg fik partiet omkring 20 procent af stemmerne og dannede en regering med flere andre partier.

Men Sara Aouinia Brahmi ser partiet som en trussel og holder det ansvarligt for drabet på hendes far.

Sara Aouinia Brahmi har selv været på gaden flere gange for at demonstrere det seneste år. Privatfoto.

- Min far var en støtte af frihed, lighed og en sekulær stat, og derfor slog de ham ihjel, siger hun.

Der er ikke nogen, der er blevet dømt for drabene på hendes far og hans politiske kollega Chokri Belaid. Politikerne blev dræbt med det samme våben, og gerningsmanden menes at være en tunesisk ekstremist, som senere tilsluttede sig Islamisk Stat i Syrien og menes omkommet der.

Men Sara Aouinia Brahmi og hendes families advokater mener, at Ennahda også var involveret. Partiet sad i regeringen under drabene og reagerede for eksempel ikke på advarsler fra den amerikanske efterretningstjeneste, om at Mohamed Brahmi var truet. Familiens advokater mener også, at der har været opkald mellem Ennahdas leder og en mand, som advokaterne mener var indblandet i mordet.

Men der er ikke nogen rygende pistol i forhold til at bevise deres skyld?

- Vi ved, at CIA advarede, at der var telefonopkald, og at de havde et hemmeligt system til at overvåge modstandere. Der er masser af beviser, siger datteren, der også kritiserer, at retssystemet endnu ikke har afsluttet sagen her otte år efter mordet.

Vrede mod alle politikere

Hun er ikke den eneste tuneser med hårde anklager mod Ennahda-partiet.

Men blandt de unge aktivister i Tunesien er vreden rettet mod samtlige partier i parlamentet. Partier, som mange tunesere mener, har brugt tiden på at skændes indbyrdes og rage penge til sig. Flere gange er der direkte udbrudt fysiske slagsmål i landets parlament.

Præsident Kais Saied gik - sammen med sine støtter - på gaden, efter han havde besluttet at suspendere parlamentet.

Som den 29-årige aktivist Bilel Fitouhi, der har deltaget i de seneste demonstrationer mod politikerne, siger det:

- Ingen af partierne repræsenterer mig. De arbejder ikke for folket, men for dem selv. Jeg er heller ikke støtte af præsident Saeid, som er meget konservativ. Men han er den eneste løsning, jeg kan se lige nu for at få ryddet op. Så jeg støtter ham i den her kamp mod Ennahda og de andre partier, men lige så snart, han går over grænsen, går jeg på gaden.

Parti: 'Billede på et kup'

På et kontor nær parlamentet sidder Sanaa Mersni. Hun er en af de politikere, som nu er sendt hjem af præsidenten. Hendes arbejdsplads et par hundrede meter væk er omringet af politi, og ligesom resten af landets folkevalgte politikere er hun forment adgang til parlamentet.

Hendes telefon ringer konstant med journalister, der vil høre landets største partis reaktion på præsidentens seneste beslutninger. Og hun er ikke i tvivl om, hvad præsidenten er i gang med.

- Når du har et parlament lukket af pansrede vogne fra militæret, så er det meget skidt for demokratiet. Det er et billede på et kup eller i hvert fald et kupforsøg, som skridt for skridt vil blive et fuldbyrdet kup, siger Mersni, der repræsenterer det islamistiske Ennahda-parti i parlamentet.

Eller gjorde, indtil parlamentet blev suspenderet af præsidenten.

Sana Mersni, der repræsenterer Ennahda-partiet, er lige nu sendt hjem fra sit arbejde i parlamentet. Foto: Michael S. Lund.

Jeg spørger hende, om hun ikke forstår mange tuneseres vrede over hendes parti, som er blevet størst ved samtlige parlamentsvalg i landet. Og som hverken er lykkedes med at forbedre landets pressede økonomi, håndtere corona eller skabe en politisk kultur, hvor folk ikke kommer op at slås i parlamentet.

- Personligt forstår jeg godt alle protesterne. Siden 2010 har vi haft mange politiske kriser med en ny grundlov, politiske mord og tre valg med en række forskellige regeringer. Vi har en del af ansvaret, men vi har ikke hele ansvaret. Vi har aldrig haft et flertal alene i parlamentet, og det har været et af problemerne, at regeringskoalitionerne ikke har kunnet samarbejde, siger politikeren, der ønsker et politisk system, hvor der er færre partier, og magten så kan skifte mellem to blokke, som for eksempel i USA eller Storbritannien.

Et system, som – næppe helt tilfældigt – kunne give Ennahda-partiet magten alene.

Parti: Mordanklager er forsøg på tilsværtning

Hun afviser, at partiet har haft noget at gøre med mordet på Sara Aouinia Brahims far og hans kollega. Eller i det hele taget med terrorister.

- Vi har et politisk ansvar, fordi det var os, der var ved magten, da det skete. Men at sige, at vi havde en finger med i mordet, er noget andet. Mohamed Brahmi var min kollega i parlamentet og min ven. Og mordet førte til, at vi trak os fra magten, så hvad skulle vores parti opnå ved sådan et mord?

Men hvad med anklagerne om, at der ikke blev reageret på trusler eller var kontakt med folk indblandet i det?

- Det giver hverken logisk eller politisk mening, at vi skulle have været involveret. Retssystemet har undersøgt sagen siden 2013 og har ikke fundet nogen beviser på Ennahdas involvering. Men vi er klar til at deltage i undersøgelser af sagen eller forsvare os i retten. Det skal bare foregå åbent eller i retten og ikke som et forsøg på at sværte os til i medierne, siger politikeren.

Suspenderingen af parlamentet kom efter voldsomme protester i Tunesien. Her kan du møde to demonstranter:

Indtil videre har Ennahda-partiet forholdt sig relativt afmålt trods de voldsomme beslutninger fra præsidenten og arrestationen af en parlamentariker fra et mindre parti i fredags. Partiet har bedt dets støtter om ikke at gå på gaden i protest. Officielt for at bevare roen og undgå vold i landet. Men måske også fordi partiet ved, at vreden mod partierne i parlamentet er stor, og at mange støtter præsidenten.

Kup eller ikke kup?

Men nervøsiteten spreder sig også blandt støtter af præsidentens magtovertagelse.

- Jeg stoler ikke på ham. Men vi må sætte vores lid til ham lige nu, siger aktivisten Bilel Fitouhi.

Den juridiske ekspert Sana Ben Achour, der er en udtalt kritiker af Ennahda-partiet, kalder præsidentens handling en 'sort dag' og 'et kup, som Tunesien vil betale dyrt for'.

Den politiske analytiker Tarek Kahlaoui er mindre hård i ordvalget.

- Det er dybt bekymrende, at parlamentet er suspenderet, og at politikere bliver arresteret. Men man skal også huske konteksten. Situationen både politisk, socialt og økonomisk er katastrofal, og politikerne i parlamentet har ikke opbakning af ret mange. Præsident Kais Saeid vandt det seneste valg med over 70 procent af stemmerne, og bliver set som en mand uden for det politiske system, og flertallet står bag ham, siger eksperten.

Politisk kommentator Tarek Kahlaoui er dybt bekymret for situationen i Tunesien.

Men militærkøretøjer ved parlamentet og politikere, der arresteres – burde du ikke være lidt mere nervøs?

- Jeg er også nervøs, men det er bare vigtigt at huske konteksten. Vreden er enorm blandt mange tunesere på grund af korruption og elendig ledelse, så et eller andet skal der gøres noget. Det vigtigste er, at præsidenten nu fremlægger en plan for, hvordan vi kan komme frem til nye valg. Det mangler vi, og det er ekstremt vigtigt. Men det er for tidligt at sige, at det er et kup.

Datter: 'Vi er ikke bange mere'

Hjemme hos 20-årige Sara Aouinia Brahmi glæder datteren af den myrdede Mohamed Brahmi sig over den seneste udvikling.

Hun har fået trusler fra islamister flere gange, efter at hun er begyndt at blande sig mere i den politiske debat i landet. Både på hendes universitet og på sociale medier er hun blevet truet, blandt andet med beskeder, der viste, at dem bag beskederne vidste præcist, hvor hun opholdt sig i løbet af dagen.

- Jeg vil bare have, at alle dem, der var involveret i drabet på min far eller har støttet ekstremister, bliver retsforfulgt. Det løfte håber jeg, præsidenten holder, siger hun.

Men hun kommer også med en advarsel til Tunesiens nye stærke mand.

- Vi unge tunesere har brudt frygtens barrierer. Vi er vant til undertrykkelse, protester og gadekampe. Så hvis han tager Tunesien tilbage til et-parti-systemet og lukker munden på folk, så går vi alle på gaden igen.

Facebook
Twitter