'Sardinerne' svømmer imod Salvini-strømmen i Italien

En ny bevægelse har fået nok af Lega-leder Matteo Salvinis retorik i Italien.

Som sardiner i en dåse står en ny italiensk bevægelse tæt forsamlet på større pladser i hele landet.

Deraf har bevægelsen fået sit navn.

Sardinerne har fået nok af tidligere indenrigsminister og leder af det højrenationale Lega-parti, Matteo Salvini, og hans retorik over for migranter og retsstaten som helhed.

Bevægelsen startede hjemme hos fire samboer i en lejlighed i Bologna, hvor Salvini for et par uger siden holdt vælgermøde. De fire samboer i den store universitetsby samlede deres venner til en protest mod Salivini og hans vælgere, og en bevægelse blev født.

Sardinen er blevet billedet på bevægelsen, fordi demonstranterne har stået meget tæt under bevægelsens protester (Foto: ANSA © Scanpix)

Bologna ligger i den centrale region Emilia Romagna, hvor der skal være valg til regionsparlamentet i slutningen af januar. Matteo Salvini håber, at hans partikammerater fra Lega kan vinde flertallet i regionen, som de også netop har gjort i regionen Umbrien.

Men sådan bliver det ikke, hvis det står til Sardinerne.

Og det er ikke tilfældigt, at bevægelsen tager sit udgangspunkt i netop universitetsbyen Bologna. Gert Sørensen, der er ekstern lektor på institut for engelsk, germansk og romansk ved Københavns Universitet, uddyber:

- Byen ligger i en region, der er kendt som det røde bælte. Det er her kommunisterne har stået stærkt. Nu er det det demokratiske parti, PD, der har posten, men der er meget på spil. Det er en region, hvor man meget nødigt vil tabe til Salvini og de højreorienterede. Tipper det, vil det få konsekvenser for regeringen. Der må vi afvente og se, om Sardinerne kan rykke så meget på stemmerne, at centrum-venstre bevarer magten, siger han til DR Nyheder.

De seneste meningsmålinger i regionen tyder ifølge Gert Sørensen på, at det bliver et tæt regionsvalg den 26. januar i Emilia Rogmagna.

Salvini foretrækker katte

Matteo Salvini udtrådte i sommer af regeringen, da han håbede, at det ville komme til nyvalg, og at han ad den vej kunne få endnu mere magt og manøvrerum, end han havde som indenrigsminister.

Matteo Salvini tysser på publikum under et tv-program på landsdækkende tv i starten af denne uge. (Foto: MAURIZIO BRAMBATTI © Scanpix)

Sådan gik det ikke.

Salvinis tidligere regerings-frenner fra den populistiske femstjernebevægelse indgik i en ny regeringskoalition med Demokratisk Parti, PD, og Salvini blev sat fra magten.

Men Salvinis opbakning i befolkningen er stadig stor, og hans parti vandt som sagt det tidligere regionsrådsvalg i Umbrien. En bølge af succes som Lega ville ride på til regionsvalget i Emilia Romagna, indtil Sardinerne begyndte at svømme imod strømmen.

Og Salvini har anerkendt bevægelsens tilstedeværelse, men på sin egen facon fejet den af banen igen ved at sige, at han "foretrækker katte fremfor sardiner, fordi katte spiser sardiner".

  • Billeder fra Sardin-bevægelsen, der var samlet i Milano den 1. december. (Foto: Nicola Marfisi © Scanpix)
  • Billeder fra Sardin-bevægelsen, der var samlet i Milano den 1. december. (Foto: Nicola Marfisi © Scanpix)
  • Billeder fra Sardin-bevægelsen, der var samlet i Milano den 1. december. (Foto: Nicola Marfisi © Scanpix)
  • Billeder fra Sardin-bevægelsen, der var samlet i Milano den 1. december. (Foto: Nicola Marfisi © Scanpix)
1 / 4

Sardinerne spreder sig

Sardinerne er ikke alene til stede i Emilia Romagna-regionen. Den har bredt sig til resten af støvlelandet, og Sardinerne har samlet sig i store byer som Napoli, Firenze og Milano.

Der er også arrangeret en stor Sardin-demonstration i hovedstaden Rom i næste uge.

- Tiden må vise, om det er et problem for Salvini, en ting er at fylde pladser, en anden ting er, om man går videre med det, det kræver organisering. Og Sardinerne har endnu ikke bekendt sig til ét parti, bemærker Gert Sørensen.

Der var 20.000-25.000 mennesker samlet på Piazza Duomo i Milano i regionen Lombardiet, der ellers normalt er Salvini kerneland. Milano har imidlertid en borgmester fra PD. Matteo Salvinis parti er ellers døbt Lega Nord, netop fordi det startede i den nordligere af Italien.