Sarkozy og Royal går videre

Den konservative Nicolas Sarkozy og socialisternes Ségolène Royal går videre i næste valgrunde. Valgdeltagelsen var rekord-høj på 84,6 procent.Ifølge meningsmålinger står Sarkozy til at vinde anden runde med 52 -54 procent af stemmerne.

Den konservative Nicolas Sarkozy og socialisternes Ségolène Royal går videre (© Scanpix)

Resultatet af første valgrunde i det franske valg er afgjort.

Det ligger fast, at den konservative Nicolas Sarkozy og socialisternes Ségolène Royal går videre i næste valgrunde, efter at have sikret sig flest stemmer ved søndagens præsidentvalg i Frankrig.

Le Pen den store taberEfter endt optælling af stemmerne viser tal fra det franske indenrigsministerium, at Sarkozy har fået 31,11 procent af stemmerne, mens Royal har fået 25,84 procent.

På tredjepladsen ligger centrumkandidaten Francois Bayrou med 18,55 procent, efterfulgt af højreekstremisten Jean-Marie Le Pen med 10,51 procent.

Anden valgrundeDa ingen af de i alt ti præsidentkandidater har fået et absolut flertal ved første valgrunde, skal der gennemføres en anden valgrunde 6. maj med Sarkozy og Royal - de to kandidater, der fik flest stemmer i dag.

- Ved at placere mig i førerpositionen og madame Royal på andenpladsen, udtrykte vælgerne klart deres ønske om en afgørende debat om to visioner for vor nation, to samfundprojekter, to værdisystemer, sagde Sarkozy til sine jublende tilhængere i det regerende UDF's partihovedkvarter i Paris.

Men i den socialistiske lejr var stemningen også høj, rapporterede DRs udsendte, Connie Pedersen:

- Stemningen er formidabel. Folk er så glade, og Ségolène Royals tilhængere står helt ud på gaden, fortæller Connie Pedersen.

Høj valgdeltagelseOg franskmændene har tilsyneladende været stærkt interesseret i at stemme ved præsidentvalget.

Valgdeltagelsen var rekord-høj på 84,6 procent, oplyser indenrigsministeriet i Paris. Det er den højeste valgdeltagelse i en første runde i mere end fyrre år.

Målinger giver Sarkozy posten Ifølge to meningsmålinger står Den konservative Nicolas Sarkozy til at vinde i anden og afgørende valgrunde.

Analyseinstituttet Ipsos har talt med lige godt 1000 vælgere, og 54 procent af dem vil stemme på Sarkozy den 6. maj, mens 46 procent vil sætte deres kryds ved Segolene Royal.

En anden måling fra instituttet BVA giver Sarkozy 52 procent mod 48 procent til Segolene Royal.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532dd415a11f9d0b28f3032dhttp://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532dd415a11f9d0b28f30330

Facebook
Twitter