Satellitfotos afslører aktivitet ved nordkoreansk raketbase

Dele af affyringsanlægget blev nedlagt som en gestus efter det første topmøde mellem USA og Nordkorea.

Satellitbillederne viser to kraner, som for nylig har påbegyndt genopbyggelsen af blandt andet en testrampe og en bygning til test af motorer. (Foto: handout © Scanpix)

Nyligt offentliggjorte satellitfotos viser aktivitet ved en nordkoreansk base - den såkaldte Sohae-base ved Tongchang-ri.

På billederne ses blandt andet kraner, og aktiviteten kan betyde, at Nordkorea er i gang med at genopbygge dele af basen, som bruges til at sende raketter og satellitter op samt til at teste motorer.

Det meddeler tænketankene Center for Strategic Studies' Beyond Parallel project og 38 North, som begge overvåger udviklingen i Nordkorea.

Nyheden kommer få timer efter, USA meddelte, at de overvejer at øge sanktionerne mod Nordkorea for at lægge pres på landet til at afruste.

Kim Jong-un har besøgt Sohae-basen flere gange. Her er han i 2016, hvor han overværer en demonstration af en ny raketmotor. Der har aldrig været affyret ballistiske missiler fra basen, men der har været testet missilmotorer (arkivfoto). (Foto: KCNA)

Samtidig med topmødet

De to monitorerings-hjemmesider baserer deres vurderinger på satellitfotos som det, der ses i toppen af artiklen. Her ses blandt andet to høje kraner og generelt øget aktivitet på anlægget.

Det er uklart, præcis hvornår konstruktionsarbejdet påbegyndte, men 38 North skønner ifølge CNN, at arbejdet begyndte mellem 16. februar og 2. marts - altså enten lige før, under eller lige efter topmødet i Hanoi.

Efter det første topmøde mellem Donald Trump og Kim Jong-un i juni sidste år, nedlagde Nordkorea ifølge The Guardian dele af anlægget som en gestus til USA.

Ifølge USA brød forhandlingerne om atomafrustning sammen i Hanoi, netop fordi Nordkorea ikke var villig til at lukke alle sine atomfaciliteter.

I nat dansk tid udtalte USA's nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, til Fox News, at præsident Trump er klar til at øge sanktionerne mod Nordkorea.

- De ødelæggende økonomiske sanktioner mod dem vil ikke blive lettet, og vi vil rent faktisk se på at øge disse sanktioner, siger Bolton ifølge Ritzau.

En langdistanceraket bliver affyret fra Sohae-basen i 2016 (arkivfoto). (Foto: Kyodo)

Provokation eller rum-ambitioner?

Anlægget har aldrig været brugt til opsendelse af ballistiske missiler, men er ifølge Nordkorea bygget til at sende satellitter og raketter ud i rummet. Basen huser dog mange af de samme teknologier, som der bruges til at affyre atommissiler.

Derfor har FN ifølge The Guardian forbudt Nordkorea at udføre raketopsendelser fra stedet.

Nordkoreas motiver for genopbygningen af basen er fortsat uklare.

Det kan være nærliggende at se genopbygningen som et signal til USA efter de forfejlede atomforhandlinger i sidste uge, men det er slet ikke sikkert, at aktiviteten på basen har noget med landets atomprogram at gøre.

Det siger Jenny Town, som er redaktør på 38 North, til BBC.

- Nordkoreanerne ser formentlig genopbygningen som en del af deres civile rumprogram og ikke som en aktiv del af deres missilprogram - en forskel de har understreget mange gange tidligere.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde tidligere på ugen ifølge The Guardian, at USA håbede at kunne sende en delegation til Nordkorea i løbet af de kommende uger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter