Saudi-ambassadør kaldes hjem

Saudi-Arabien har tilbagekaldt landets ambassadør i Danmark til konsultationer efter striden om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger. Saudierne mener ikke, den danske regering har grebet kraftigt nok ind.

Saudi-Arabien hjemkalder landets ambassadør i Danmark efter strid om Muhammed-tegningerne. (Foto: © Jan Jørgensen, Scanpix)

Saudi-Arabien har hjemkaldt sin ambassadør i Danmark, Mohammed Ibrahim Al-Hejeilan, til konsultationer.

Baggrunden er, at den danske regering ikke har grebet kraftigt nok ind i sagen om Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed, forklarer embedsmænd.

- Saudi-Arabiens regering kalder sin ambassadør hjem på grund af den danske regerings manglende handling over for fornærmelser mod profeten Muhammed i landets aviser, siger en regeringsembedsmand til Reuters.

At hjemkalde sit lands ambassadør til konsultationer er skridtet umiddelbart inden en egentlig hjemkaldelse.

Blasfemi

Sagen handler om de 12 tegninger, som Morgenavisen Jyllands-Posten bragte i september i fjor. Særligt tegningen af Muhammed, der har en bombe i sin turban, er faldet saudiaraberne for brystet. Islam betragter billeder af profeten som respektløse og karikaturer som slet og ret blasfemiske.

Saudi-Arabiens religiøse overhoved bad i går indtrængende Danmark om at straffe avisen og optrappede dermed den ballade, der har raset i Mellemøsten i flere måneder.

- Jeg opfordrer embedsmændene i den danske regering til at kræve avisen til regnskab for offentliggørelsen af tegningerne og tvinge den til at undskylde for den beskidte forbrydelse, sagde Sheikh Abdulaziz al-Sheikh.

Forbruger-boykot

Samtidig kom det i dag frem, at de saudi-arabiske forbrugere er begyndt at boykotte danske varer som reaktion på sagen.

En detailkæde har droppet mejeriselskabet Arlas produkter, selskabets importør af feta har netop afbestilt en stor ordre, og Arlas medarbejdere i Saudi-Arabien er kaldt til møder med flere andre store kunder, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen truer de med at droppe Arla, hvis ikke der kommer en officiel dansk undskyldning for tegningerne.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b3ae5a11f9d09b43e0ea8