Saudi-Arabien indleder militær operation i Yemen

Fem Golfstater vil beskytte Yemens folk og præsident mod milits, lyder det i en fælles erklæring.

Saudi-Arabien har sent onsdag aften dansk tid indledt en militær operation i Yemen sammen med 10 andre lande. Det oplyser den saudiarabiske ambassadør i USA.

- Missionen har til formål at forsvare og støtte den legitime regering i Yemen og forhindre den radikale Houthi-bevægelse i at tage kontrol over landet, siger ambassadøren ifølge AFP.

Opbakning fra flere Golfstater

Torsdag har fem Golfstater yderligere udsendt en erklæring, hvor de skriver, at de vil beskytte Yemens præsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi, mod shiamuslimske oprørere fra Houthi-militsen, der nærmer sig havnebyen Aden, hvor præsidenten tidligere søgte tilflugt.

Det skete, efter at Houthi-militsen tog kontrol med Yemens hovedstad, Sanaa.

Saudi-Arabien, Qatar, Kuwait, Bahrain og De Forenede Arabiske Emirater oplyser, at de har besluttet at besvare præsident Hadis råb om hjælp at beskytte Yemen og hans folk fra Houthi-militsens offensiv, skriver AFP.

Koalition med ti lande

Den saudiarabiske ambassadør Adel al-Jubeir siger til journalister, at der er tale om en koalition med 10 lande, der inkluderer luftangreb i Yemen mod Houthi-mål.

En amerikansk embedsmand oplyser til Reuters, at Saudi-Arabien og USA koordinerede den militære operation i Yemen på forhånd. USA bidrager ligeledes med støtte, siger embedsmanden.

Amerikanere deltager ikke direkte

Ambassadør Adel al-Jubeir bekræfter, at USA blev konsulteret forud for den militære aktion, men at amerikanerne ikke deltager direkte i operationen.

Han afviser samtidig at oplyse, hvor Hadi befinder sig, efter at præsidenten har forladt Aden.

Ifølge beboere og en embedsmand i Sanaa har kampfly kastet bomber mod hovedstadens lufthavn, men der er ingen meldinger om, hvilke fly der er tale om, skriver Reuters.

Derudover skulle en militærbase nær hovedstaden være blevet ramt tidligt torsdag lokal tid.

/ritzau/