Saudi-Arabien køber våben for 220 milliarder kr.

Saudi-Arabien er i næste uge klar til at indgå en kontroversiel våbenaftale til 20 milliarder britiske pund. Det er den britiske rustningsgigant BAE Systems, som ventes at skulle levere 72 kampfly.

Saudi-Arabien køber 72 Typhoon-jagere. Kun kongens underskrift mangler. (© Scanpix)

Den britiske rustningsgigant BAE Systems regner med at få den saudiarabiske konges underskrift på en våbenhandel til 20 milliarder britiske pund, i næste uge.

Kontrakten gælder levering af 72 kampfly af typen Eurofighter Typhoon, og har en værdi af 220 milliarder danske kroner. Ifølge det britiske dagblad The Times sendte den britiske regering kontraktudkastet til kong Abdullah bin Abdul Aziz den 5. september.

Enorme summer

Den enorme våbenhandel har været forhandlet i mere end et år, og har gentagne gange været i offentlighedens søgelys på grund af tegn på, at handlen er ledsaget af en omfattende bestikkelsessag.

De britiske myndigheders undersøgelser af bestikkelsessagen blev stoppet af Blair-regeringen sidste år. Det skete ifølge britiske medier efter klare signaler fra Saudi-Arabien om, at handlen kunne komme i fare, hvis undersøgelserne fortsatte.

Ifølge dagbladet The Guardian har BAE betalt den tidligere saudiske ambassadør i USA, prins Bandar, mere end 1 milliard pund. Bandar er søn af den saudiske forsvarsminister, og har efter posten i Washington beklædt jobbet som chef for den saudiske konges nationale sikkerhedsråd.

Mere på indkøbssedlen

BAE solgte i 1980'erne Tornado-fly til Saudi-Arabien. Salget og den efterfølgende vedligeholdelse af flyene og luftbaser har indbragt BAE 43 milliarder pund, skriver The Times.

BAE er også leveringsdygtig i blandt andet krigsskibe, og saudiske udsendinge ventes at deltage i prøvesejladser med en ny klasse destroyer, som BAE skal levere seks af til den britiske flåde. Prøvesejladserne foregår i Atlanten, nord for Skotland.

Saudierne menes at være interesserede i mindst to skibe af typen, der koster omkring 600 millioner pund stykket.

En talsmand for BAE afslår at kommentere handlen.

- Det er en forhandling mellem regeringer, og vi er ikke i stand til at kommentere det, siger talsmanden.

Typhoon-jageren bygges i et konsortium mellem Storbritannien, Tyskland, SPanien og Italien.

Facebook
Twitter