Saudi-Arabien kræver penge på bordet for at acceptere en global klimaaftale på FN's topmøde i København i december.
Penge og overførsel af teknologi skal være kompensation for mindre olieindtægter, hvis der opnås enighed om en aftale til reduktion af CO2-udslippet, lyder kravet.
Det er noget, som Saudi-Arabien i årevis har arbejdet på, og efterhånden som konferencen nærmer sig, ser det ud til, at saudiaraberne har intensiveret deres arbejde for kompensationen.
Prinser lever i luksus
I Saudi-Arabiens hovedstad, Riyadh, eller i havnebyen Jeddah er der ellers ikke meget, der tyder på pengemangel eller behov for kompensation.
De massive olieindtægter, der i årevis er strømmet til det store, men tyndt befolkede land på den arabiske halvø, er brugt til imponerende byggeprojekter, brede boulevarder og store biler snarere end investeringer i udvikling af sektorer, der kan skaffe landet indtægter, når olieeventyret slutter.
Der er kvarterer, hvor det ene palads ligger side om side med det andet. Hvor de måske fire-fem tusinde prinser lever et liv i luksus, hvis de da ikke opholder sig i deres boliger ved den franske solkyst eller i London.
Udenlandsk viden har udviklet Saudi-Arabien
Det er olien, der har gjort landet, eller i hvert fald de regerende familier og klaner, endog meget rige, men det er udlændinge og udenlandsk viden og teknologi, som har udviklet Saudi-Arabien.
- Det er meget afgørende for os som olieeksporterende lande, at vi opnår økonomisk variation gennem udenlandske, direkte investeringer, teknologioverførsel, forsikringer og bistand, har Saudi-Arabiens chefforhandler i klimaforhandlingerne, Mohammad al-Sabban, skrevet i en e-mail, som avisen New York Times tidligere på måneden refererede.
Kræver kompensation for klimaaftale
Avisen skriver, at Saudi-Arabien igennem årene har brugt denne holdning til at forstyrre og forsinke klimaforhandlingerne, og i øjeblikket forsøger landet at samle andre olieproducenter bag holdningen forud for mødet i København.
Sabban har talt for sin sag i en e-mail til kolleger i OPEC, som tilsyneladende er lydhøre folk.
Abdullah al-Badri, OPECs generalsekretær, siger, at det er vigtigt, at olielande kompenseres for de konsekvenser, som en klimaaftale om CO2-reduktioner måtte medføre for olieproducenterne.
I går skrev avisen Arab News så, at "der fundamentalt set ikke er forskel" på kravet om kompensation og udviklingsøkonomiernes krav om kompensation, hvis landene forventes at nedtone deres vækstplaner.
- Der er et etableret lovprincip i de fleste lande om, at hvis nogen begår en handling, der resulterer i, at en anden taber penge, så skal der kompenseres, hedder det i avisens leder.