Saudi-Arabien truer tobaksfirmaer

Saudi-Arabien kræver, at en række tobaksselskaber betaler alle omkostninger til behandling af patienter, der er blevet syge af at ryge.

Står det til Saudi-Arabien, skal en række tobaksselskaber betale alle omkostninger til behandling af patienter, der er blevet syge af at ryge.

Saudi-Arabien truer med en række omfattende retssager mod tobaksselskaberne, medmindre de indvilliger i at betale alle omkostninger til behandling af patienter med sygdomme relateret til rygning.

Landets sundhedsministerium har samtidig udtalt, at et mindre tilbud fra tobaksindustrien tidligere er blevet afvist, fordi tilbuddet var for lille.

Saudi-Arabien bruger godt 7 mia. kr. om året på at behandle følgesygdomme hos rygere, og har de senere år forsøgt at få antallet af rygere ned.

Nul rygning i statslige bygninger

Godt 22.000 saudiere ender i graven hvert år på grund af rygning. Et kongeligt dekret har forbudt al rygning i statens bygninger, og reklamer for tobak er også ulovlige på tv og i aviser.

Officielt ryger hver 10. saudier, men tallet er nok nærmere tre ud af 10, vurderer WHO ifølge Reuters.

Sundhedsminister, Hamad al-Manie, sagde, at "repræsentanterne for tobaksselskaberne skal betale både patienter og ministeriet for udgifterne til behandling, ellers går vi videre med søgsmålet."

FacebookTwitter