Saudi-Arabien: Vores olieproduktion vil være tilbage på fuld kraft inden for få uger

Kongeriget ved stadig ikke, hvem der står bag lørdagens angreb på to olieanlæg, oplyser energiminister.

Saudi-Arabiens energiminister, prins Abdulaziz Salman, under tirsdagens pressemøde. (Foto: WALEED ALI © Scanpix)

Halvdelen af den saudiske olieproduktion er allerede genoprettet, og resten vil være tilbage i fuld drift i slutningen af september.

Det oplyser Saudi-Arabiens energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, her til aften til Reuters.

Udtalelsen kommer, efter verdens største olieforarbejdningsanlæg, Abqaiq, i det østlige Saudi-Arabien lørdag blev ramt af et drone- og missilangreb. Angrebet satte anlægget, som står for fem procent af verdens samlede olieproduktion og halvdelen af Saudi-Arabiens olieproduktion, i brand og ud af drift.

Men ifølge energiministeren vil man allerede om få uger være oppe på at producere 11 millioner tønder råolie om dagen i de to anlæg, som er ejet af det statslige olieselskab, Aramco.

Forud for angrebet producerede anlæggene omkring 9,6 millioner tønder råolie om dagen, og det er energiministerens forventning, at Saudi-Arabiens olieeksport ikke vil blive påvirket.

USA peger på Iran

Umiddelbart efter angrebet tog houthi-oprørere fra Yemen ansvaret og meddelte, at der ville komme flere angreb på den saudiske olieindustri i fremtiden.

Gruppen, som er støttet af Iran, kæmper mod en saudisk ledet koalition i den krig, der har plaget Yemen siden 2015, og det er ikke første gang, at gruppen foretager angreb på den Saudi-Arabiens olieindustri. Senest slog de til mod adskillige andre olieanlæg i maj - dengang også med droner.

USA, som er allieret med Saudi-Arabien, mener dog at vide, at angrebet rent faktisk er foretaget af Iran, der er Saudi-Arabiens største rival i Mellemøsten.

Imidlertid lyder meldingen fra Saudi-Arabiens energiminister her til aften, at man fortsat ikke ved, hvem der står bag angrebet, eller hvad motivet har været.

Iran afviser, at de står bag angrebet.

(© DR Nyheder)