Saudi-Arabiens konge indlagt med lungebetændelse

Den saudiarabiske konge, der er omkring 90 år, har længe været svækket af helbredsproblemer.

I de seneste år har der været fremsat mange spekulationer om kongens dårlige helbred og landets fremtidige ledelse. (Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall © Scanpix)

Saudi-Arabiens aldrende kong Abdullah, der blev indlagt tidligere i denne uge, har lungebetændelse og trækker vejret ved hjælp af en slange, men hans tilstand er stabil, oplyser hoffet i Riyadh.

Kongen, som længe har været svækket af sygdom, menes at være omkring 90 år, men hans alder kendes ikke med sikkerhed. Han blev indlagt på et hospital i den saudiarabiske hovedstad onsdag til en række forskellige undersøgelser.

Undersøgelser har vist, at kongen har lungebetændelse, og der er taget midlertidige skridt til at forbedre hans vejrtrækning.

- Dette skridt er blevet kronet med stabilitet og succes, siger lægerne, som ikke oplyser detaljer om, hvor længe kongen skal være indlagt.

Fremtrædende rolle i koalition mod IS

I de seneste år har der været fremsat mange spekulationer om kongens dårlige helbred og landets fremtidige ledelse. Abdullahs halvbror Salman, der er 77 år, er nummer to i arvefølgen. Han blev udnævnt til kronprins i juni 2012 efter prins Nayef bin Abdul Azizs død.

Salman har repræsenteret kongen ved de fleste nylige offentlige begivenheder - blandt andet ved sidste måneds topmøde i Qatar.

Saudi-Arabien har en fremtrædende rolle i den amerikansk-ledede kamp mod Islamisk Stat (IS), og saudiarabiske fly deltager i luftbombardementer af jihadisterne i Syrien. Det ultrakonservative muslimske Saudi-Arabien er dog blevet kritiseret for at gøre for lidt for at stoppe de borgere i landet, som slutter sig til IS eller som sender penge til gruppen.

Det moderne Saudi-Arabien blev grundlagt af kong Abdul Aziz al-Saud i 1932, og efter hans død i 1952 er tronen systematisk gået i arv fra en af hans sønner til en anden eller til brødre eller halvbrødre. Men mange af grundlæggerens sønner er nu døde eller gamle.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter