Saudiarabisk kvinde på flugt får lov til at blive i Thailand

Rahaf Mohammed al-Qunun vil ikke blive sendt hjem til Saudi-Arabien mod sin vilje, lover thailandsk politi.

Rahaf Mohammed Alqunun har barrikaderet sig på et hotelværelse i Bangkok af frygt for at blive sendt hjem til Saudi-Arabien. (© Scanpix)

- Jeg hedder Rahaf, og jeg har brug for, at et land beskytter mig så hurtigt som muligt. Jeg har brug for asyl.

Sådan lyder det i en video, angiveligt optaget på et hotelværelse i den internationale lufthavn i Thailands hovedstad, Bangkok. Her har den 18-årige saudiarabiske kvinde Rahaf Mohammed al-Qunun barrikaderet sig.

Hun er efter eget udsagn på flugt fra sin familie, der er bosat i Kuwait, men blev lørdag forhindret i at flyve videre til Australien og er blevet placeret på lufthavnshotellet.

- Jeg forlader ikke mit hotelværelse, før jeg har talt med FN's Flygtningehøjkommissariat, forklarer hun i videoen.

Flygtningehøjkommissariatets kommunikationschef Melissa Fleming skriver på Twitter, at repræsentanter for organisationen nu er hos kvinden.

Politiet har taget passet

De thailandske myndigheder inddrog Rahaf Mohammed al-Qununs pas, da hun landede i Thailand lørdag, og efter planen skulle hun tidligere i dag sættes på et fly tilbage til Kuwait, hvor hun kom fra.

Ifølge den thailandske generalmajor Surachate Hakparn tager hendes far fra Kuwait til Bangkok senere i dag for at mødes med sin flygtede datter.

Myndighederne vil dog ikke sende hende tilbage mod hendes vilje, sagde Surachate Hakparn.

- Vi vil tale med hende og gøre, hvad hun beder om. Siden hun flygtede og søgte vores hjælp, vil vi ikke sende nogen tilbage til deres død, udtalte Surachate Hakparn.

Frygter for sit liv

Rahaf Mohammed al-Qunun frygter for sit liv, hvis hun bliver sendt tilbage, siger hun til nyhedsbureauet Reuters.

- Mit liv er i fare. Min familie truer med at dræbe mig over de mindste ting. Mine brødre, familie og den saudiarabiske ambassade venter på mig i Kuwait, fortæller Rahaf Mohammed al-Qunun.

Surachate Hakparn fra Thailands politi har forklaret BBC, at hun ikke har visum til at rejse ind i Thailand, og at hun derfor blev bedt om at rejse hjem igen.

Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch var det dog aldrig planen, at hun skulle blive i landet, da hun havde en billet til Australien med mellemlanding i Bangkok, hvilket ikke kræver et thailandsk visum.

Saudi-Arabiens repræsentanter i Thailand afviser, at de havde noget med tilbageholdelsen af Rahaf Mohammed al-Qunun at gøre.